Zaradi kamniške soseske Pod skalco bo še bolela glava

Abanka zaradi neprodanih stanovanj, na katerih ima hipoteko, zahteva stečaj za podjetje Stan-pro plus.

Objavljeno
19. januar 2016 17.51
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kamnik – Vse kaže, da bo šlo v stečaj še drugo podjetje, povezano s kamniško stanovanjsko sosesko Pod skalco. Po Dolenjgradu, ki je pred dobrima dvema letoma po velikih težavah v šestih objektih zgradil 147 stanovanj in je od sredine lanskega junija na predlog DUTB v stečaju, zdaj stečaj za Stan-pro plus v lasti Mateje Mele predlaga Abanka kot pravna naslednica Banke Celje.

Narok za začetek postopka je bil na Okrožnem sodišču v Ljubljani napovedan že 5. januarja, a je bil zaradi odsotnosti sodnice preklican. Banka Celje je bila hipotekarna upnica že leta 2011, ob prenosu stanovanj z Dolenjgrada na Stan-pro plus pa je zagotovila še dva milijona kratkoročnega kredita.

Pooblaščena odvetnica podjetja Stan-pro plus Suzana Miklič Nikič pravi, da za začetek stečajnega postopka ni zakonskih razlogov, zato mu bodo ugovarjali na naroku, ki bo predvidoma februarja. Abanka oziroma Banka Celje je edina upnica Stan-pro plusa in ima svoje terjatve zavarovane s hipoteko na celotnem premoženju Stan-pro plusa, to je na vseh neprodanih stanovanjih.

Odvetnica pravi, da je iz zemljiške knjige razvidno, da so vsa stanovanja v soseski v lasti Stan-pro plusa že od novembra 2013 in da je na zahtevo Banke Celje prodajo prevzela nepremičninska agencija Remax, vendar od takrat ni bilo prodano nobeno stanovanje. To je za Delo potrdil tudi Robert Kotnik iz Remaxa, ki pravi, da nepremičnin v soseski Pod skalco ne tržijo več, čeprav je tam še vedno njihov oglas.

Za najemnike ne bi smelo biti težav

Na vprašanje, kaj bi za kupce in najemnike stanovanj pomenil stečaj, je Suzana Miklič Nikič odgovorila, da se zanje ne bi smelo ničesar spremeniti, prav tako ne bi smelo biti težav z upravljanjem. Prav tako so po njenem poravnani vsi stroški, ki jih plačuje upravnik za vodo, ogrevanje, skupno elektriko in druge stroške. Glede rezervnega sklada je pojasnila, da stanovanja še niso stara deset let in zato sklad sploh še ni bil ustanovljen, zato etažni lastniki niso opravili še nobenih vplačil.

Kamniški župan Marjan Šarec pravi, da s tem, da se v povezavi s sosesko napoveduje že drugi stečaj, ni bil seznanjen. »Ob tem se lahko samo zgražam, saj občina pri vsem tem nima nič, ker gre za zasebno lastnino. Ker so se nekateri v preteklosti čudili, kako so stanovanja sploh lahko dobila uporabno dovoljenje, sem jim je svetoval, naj si pridobijo pravno pomoč, saj za kaj več nisem pristojen,« je Šarec dejal za Delo.

Za hrupno deponijo gramoza v neposredni bližini, s katere stanovalci skoraj vsako jutro ob 6. uri poslušajo glasno prekladanje peska na tovornjake, je župan dejal, da se bo predvidoma preselila, vendar še ne ve, kdaj.

»Nikoli nismo obljubili selitve deponije«

Lastnik deponije je zasebno Komunalno podjetje Kamnik (KPK). Njegov direktor Bojan Klemen je zagotovil, da stanovalcem nikoli niso obljubljali, da se bodo selili. »Na 7653 kvadratnih metrov velikem zemljišču imamo deponijo in skladiščno lopo. In tako je bilo, še preden je Dolenjgrad začel graditi stanovanja,« je odvrnil na očitek o nemogočih bivanjskih razmerah zaradi dejavnosti.

»Vsak premik deponije bi bil velik strošek. Razumem ljudi, ki so jim ob nakupu stanovanja prodajali zgodbo o mirni soseski. Res so pred več kot desetimi leti na tem prostoru načrtovali večnamensko športno-rekreativno in turistično-rekreativno središče in obstajali so tihi investitorji ... Toda občinski prostorski načrt se ni spreminjal,« je zatrdil direktor. Dejal je, da se na deponiji ogibajo jutranjim manipulacijam, na zahtevo inšpekcije so bile leta 2014 opravljene tudi meritve hrupa, vendar te po trditvi direktorja niso presegle omejitev iz uredbe v naravnem okolju.

Kazenska ovadba za investitorja in upravljalca

O soseski Pod skalco smo nazadnje v Delu pisali junija lani, ko je Remax v imenu Stan-pro plusa na dražbi poskušal prodati 12 od skupaj še 96 neprodanih stanovanj. Takrat so stanovalci opozorili, da je nedopustno, da stanovanja, v katerih imajo pravico bivati izključno starejši od 65 let, prodajajo kot navadna, sami pa so jih kupili, ker so jim zagotavljali 24-urno zdravstveno oskrbo in tako imenovani rdeči gumb ter da jih bo upravljal bližnji dom starejših občanov. A resnica je, da stanovanja na Cankarjevi nikoli niso imela statusa oskrbovanih stanovanj, kot ga predpisuje pristojno ministrstvo, in da so bile nepremičnine obremenjene s hipoteko Banke Celje.

Marjan Strehar, eden prvih kupcev stanovanj Pod skalco, je pojasnil, da je proti investitorju Dolenjgradu in sedanjemu upravljavcu Stan-pro plusu pred pol leta vložil kazensko ovadbo in najel izvedenca gradbene stroke. »Mene ni ničesar strah, rad pa bi zadevi prišel do dna, kako smo se kupci, večina nas je starejših, tukaj osmolili. Kako je mogoče, da so stanovanja ob deponiji, in kako so lahko stanovanja, v katerih je več napak, dobila uporabna dovoljenja. Seveda ta problem zadeva tudi občino in upravno enoto. Ko je lani pod stanovanjem počila vodovodna cev, bi se lahko zgodila nesreča. Upravnik mojega stanovanja je Stan-pro plus, in ko sem opozarjal na napake, se sploh niso zmenili,« je potožil Strehar.