Zaradi močne burje zaprli šole in vrtce v ajdovski občini

Potem ko so v ajdovski občini šole in vrtce zaprli že danes, so se za ta korak odločili tudi v novogoriški občini.

Objavljeno
01. februar 2012 08.01
Posodobljeno
01. februar 2012 08.13
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Koper, Ajdovščina - Potem ko so v ajdovski občini šole, vrtce in večino javnih zavodov zaprli že danes, so se za ta korak odločili tudi v novogoriški občini. Ker je danes tudi na Goriškem v popoldanskem času napovedan rdeči alarm zaradi burje, prav tako ponoči in v jutranjih urah v četrtek, se je novogoriški župan Matej Arčon odločil, da bodo jutri zaprti vsi vrtci in osnovne šole v občini, vključno z glasbeno šolo Nova Gorica.

Vse osnovne šole in vrtci morajo organizirati dežurstvo za nujne primere, ki mora vključevati tudi šolsko prehrano. Šolski prevozi na območju občine jutri ne bodo organizirani. Vsem srednjim šolam v občini bo danes poslano priporočilo župana o zaprtju za jutrišnji dan.

Do 11.20 so pripadniki CZ sicer posredovali v petih intervencijah na širšem območju Nove Gorice:

• na Erjavčevi ulici v Novi Gorici se je utrgal reklamni pano, posredovali trije gasilci GENG in Komunala
• v Kromberku je odtrgalo električne panele s strehe, zaradi česar je tudi zapora cestišča Kromberk Vid center- gostilna Komel. Posredovali so trije gasilci GENG.
• v Pavšičevem naselju št. 8 je odkrilo nadstrešek.
• na Vojkovi ulici je odkrilo ostrešje, posredovalo je sedem članov PGD Nova Gorica.
• v Solkanu je na klic prestrašenih prebivalcev, ki se bojijo, da bo odtrgalo kolektorje s strehe, posredovalo sedem članov PGD Nova Gorica.

Zapora cest

Na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti med Podnanosom in Ajdovščino je prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse. Sneg in veter ovirata tudi promet na avtocesti med Dekani in Uncem ter na regionalni cesti Col - Ajdovščina, kjer zaradi snega na cestišču velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

Nizke temperature v Vipavski dolini povzročajo težave na vodomerih

Iz Komunalno stanovanjske družbe v Ajdovščini so vse potrošnike vode dopoldan obvestili, da je treba zaradi napovedanih zelo nizkih temperatur in nevarnosti zmrzali zaščititi vodomere v vodomernih jaških. To lahko storijo s primerno izolacijo, kot je na primer penasta guma, gradbena izolacijska folija ali pa stiropor. Za objekte, ki so priključeni na vodovod in se trenutno ne uporabljajo, je dobro vodovodni sistem izprazniti v času zime.

Sicer pa se je burja v Vipavski dolini danes zjutraj ponovno okrepila, najmočnejši zabeleženi sunki pa so presegli hitrost 150 kilometrov na uro. Nevšečnosti pa poleg močne burje povzročajo tudi nizke temperature in sneg. Po napovedih meteorologov se bo burja danes še okrepila, sunki naj bi dosegali tudi okoli 180 kilometrov na uro.

Tako je na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti med Podnanosom in Ajdovščino prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse.

V nočnem času zaradi burje ni bilo večjih nevšečnosti, burja je okoli tretje ure zjutraj začela premikati kovinski kiosk ob trgovini Lidl v Ajdovščini, zato so ga morali gasilci Gasilsko reševalnega centra ponovno postaviti na svoje mesto in ponovno pritrditi.