Zaradi nadzora Koprivnikarja brez službe sedem policistov

Premier Cerar: »Očitno so policisti storili nezakonita ravnanja. Prav je, da je prišlo do teh ukrepov.«

Objavljeno
09. marec 2016 09.08
vidic/policija
Š. P., STA, Pi. K.
Š. P., STA, Pi. K.

Ljubljana − Interna preiskava zaradi domnevno dogovorjenega policijskega prometnega nadzora nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem je menda pokazala več hujših kršitev. Na policiji so potrdili, da so že sprejeti prvi delovnopravni ukrepi, po poročanju Večera pa je menda brez službe ostalo sedem policistov, med njimi tudi sindikalist Zoran Petrovič.

Generalni direktor policije Marjan Fank je potrdil, da so v teh dneh uvedli postopek izredne odpovedi za sedem policistov, od tega za dva, ki sta Koprivnikarja ustavila.  Ob tem je dejal, da mu je za omenjena žal, saj sta bila na nek način zlorabljena.

Interna preiskava kranjske policijske uprave je po poročanju Večera končana in je menda pokazala hujše kršitve, zaradi česar je Fank domnevno podpisal sedem izrednih odpovedi. Odpoved sta menda prejela že oba škofjeloška policista, ki sta 29. novembra lani ponoči ustavila ministra Koprivnikarja, brez službe pa je po neuradnih informacijah ostala tudi peterica sindikalistov, ki je zaroto proti Koprivnikarju načrtovala. Med njimi je tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, poroča Večer.

Peterica sindikalistov se je domnevno v komunikaciji prek sicer zaprtega facebook profila, v katerem je bilo 24 ljudi, dogovorila o tem, da bodo Koprivnikarja, ki je v javnosti kritiziral policijsko stavko, poskusili ustaviti z upanjem, da bo vozil okajen. Poiskali so tudi policiste, ki bi bili akcijo pripravljeni izpeljati.

Na kranjski policijski upravi so interno preiskavo uvedli že novembra lani, ko so se začeli pojavljati sumi, da ustavitev ministra ni bila naključna. Tedaj preiskava ni potrdila sumov, da bi bilo s postopkom kaj narobe. Nato pa je prejšnji teden v javnost prišla sindikalna komunikacija, ki je sume potrdila. Na podlagi te komunikacije so na kranjski policijski upravi znova uvedli interno preiskavo.

Ravnanje omenjenih policistov so v vodstvu Policije že obsodili ter napovedali ukrepe, če se bodo sumi nepravilnosti potrdili. Med drugim so zaradi ravnanja, ki izpolnjuje tudi znake kaznivih dejanj, obvestili specializirano državno tožilstvo.

Cerar: Pravilna odločitev za nezakonita ravnanja

Na informacije o izrednih odpustitvah policistov se je že odzval premier Miro Cerar. »Očitno se je v postopku izkazalo, da so policisti storili nezakonita ravnanja, zato je prav, da je prišlo do te odločitve,« je dejal.

»Nedopustno je, da bi seveda dopustili, da nosilci tako pomembnih nalog, torej policisti, na ta način kršijo zakon. Upam, da je to en dober zgled, da se to v prihodnje ne bo več dogajalo«, je ob robu današnjega obiska vlade v Podravju dejal Cerar. Ob tem je poudaril, da vodstvo policije in policija na splošno zelo dobro deluje, kar se je po njegovem še posebej izkazalo tudi v migrantski krizi.

Prvi mož policije Marjan Fank je danes poudaril, da ne sme tolerirati dejanj, kakršna so si privoščili policisti, ki so sodelovali pri prometni kontroli nad ministrom Borisom Koprivnikarjem. Pojasnil je, da je skupina, ki je izvajala notranji postopek na policiji, izdala delno poročilo. To potrjuje obstoj komunikacije med policisti, ki se je pojavila v medijih, je dodal. Več policistov je po besedah Fanka huje kršilo pogodbene obveznosti, s tem pa so povzročili veliko škodo policiji. Preiskava sicer še ni zaključena, ugotavljajo še vpletenost drugih odgovornih, ki so kakorkoli sodelovali pri tem, je dodal Fank.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je ob vladnem obisku v Mariboru izjavil, da se njegovo zaupanje policiji izkazuje za pravilno in dodal, da »na sam postopek ni imel nobenih pripomb, je pa že na začetku izrazil pričakovanje, da v primeru nepravilnosti sami organi znotraj policije opravijo svojo nalogo.«

Odpovedi delovnega razmerja sindikalistom iz vrst Sindikata policistov Slovenije ne bodo vplivale na potek pogajanj s policisti, pa je pojasnila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Je pa po njenih besedah prav, da se v primeru ugotovljenih hujših kršitev sprejmemo vsi ukrepi v skladu z delovnopravno zakonodajo. »Proces pogajanj se bo nadaljeval kot v preteklosti«, je dodala. Tako se bo vlada še naprej pogajala z obema policijskima sindikatoma, pa tudi Zoran Petrovič je formalno še vedno predsednik Sindikata policistov Slovenije.

Na ministrstvu za notranje zadeve so za STA pojasnili, da se bodo pogovori z obema policijskima sindikatoma nadaljevali predvidoma v petek. »Verjamemo, da bomo poiskali rešitve in dosegli dogovor znotraj finančnega okvirja, ki ga ima vladna pogajalska skupina, in ki bo sprejemljiv za obe strani«, so ob tem navedli.

Ali predsednik SPS še uživa zaupanje, je po besedah ministrice vprašanje za članstvo sindikata. Sicer pa dogajanje po njenem mnenju ne meče slabe luči na policijo kot organizacijo, pač pa gre za odklonska ravnanja posameznikov. »Mislim, da policija še vedno uživa tisto stopnjo zaupanja, ki jo je imela v preteklosti,« je še poudarila Györkös Žnidarjeva.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je za Večer pojasnil, da je večina policistov, ki so sodelovali v dogovorjenem policijskem prometnem nadzoru nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, že prejela obvestila o začetku postopka za izredno odpoved delovnega razmerja.  Tako nameravajo v zakonitem roku podati ugovore, je pojasnil. Povedal pa je tudi, da bo sindikat najprej poskrbel za oba škofjeloška policista, da jima zagotovi potrebno pravno pomoč in socialno podporo, ki jo lahko. Sicer naj bi, tako Petrovič, več podrobnosti javnosti predstavili na novinarski konferenci v prihodnjih dneh.

Generalni direktor policije Marjan Fank se ob robu vladnega obiska v Mariboru ni mogel izogniti vprašanju o izsledkih notranjega nadzora. Kot je pojasnil, je del postopka že zaključen, ni pa še celovit, saj vsi ukrepi še niso izvedeni. Fank bo sicer dogajanje komentiral na novinarski konferenci ob 14. uri. V izjavi novinarjem je dejal le, da »dosedanji rezultati, ki so bili predstavljeni v tem tednu, preprosto narekujejo odločitev, kot je bila sprejeta v teh dneh«.