Zaradi močnega dežja možnost razlitja vodotokov

V zadnjih 6 urah je v Posočju padlo od 30 do 90 l dežja na km2. Veter povzroča težave in na vzhodu podira drevesa.

Objavljeno
11. januar 2016 08.34
Morje poplavilo
Š. P., STA
Š. P., STA

Ljubljana - V zadnjih 6 urah je v Posočju padlo od 30 do 90 l dežja na km2, drugod na zahodu od 5 do 10 l na km2.
Popoldne bodo predvsem v zahodni polovici države še obilne padavine. Predvidoma bo tam do sredine noči padlo še od 30 do okoli 70 litrov dežja na m2 , lokalno lahko tudi več. Ob prehodu fronte zvečer bodo možne tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Meja sneženja bo sprva med 1500 in 1800 m, šele ob koncu padavin nižje.

Piha okrepljen jugozahodnik, ki bo po nižinah v sunkih dosegal hitrost okoli 70, v višje ležečih krajih pa tudi nad 100 km/h. Vremensko dogajanje se bo umirilo v drugem delu noči.

Kot opozarjajo na Agencoji RS za okolje, bodo reke in manjši vodotoki v večjem delu države začeli močneje naraščati, zaradi česar se lahko razlijejo na območjih pogostih poplav. Popoldan in zvečer bodo predvidoma najmočneje porasli vodotoki na območju Idrijsko Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja ter na širšem območju Bohinja. Narasle bodo tudi druge reke v Posočju, porečju Vipave in tudi reke Kolpa, Ljubljanica in njeni pritoki v kraškem zaledju, Krka s pritoki ter manjši vodotoki v Osrednji Sloveniji.

Zaradi nočne in dopoldanske plime je gladina morja poplavila nižje dele obale, zaradi močnega južnega vetra pa lahko značilna višina valov na odprtem morju preseže dva metra. Območje Piranskega rta bo najbolj izpostavljeno vplivom kombinacije visokih valov in visoke gladine morja (na fotografiji).

Predvidoma v torek dopoldne se bodo hidrološke razmere po državi začele umirjati − z izjemo kraških rek, ki bodo ohranjale velike pretoke.

Preberite tudi: Žično ograjo naj bi začasno zaradi poplav delno odstranili

Težave zaradi močnega vetra

Predvsem ponekod na Koroškem in Dolenjskem se danes srečujejo s težavami zaradi močnega vetra. Na območju občin Podvelka in Radlje ob Dravi so radeljski prostovoljni gasilci in delavci podjetja Voc Celje s cest že odstranjevali nekaj dreves, med drugim z glavne ceste Dravograd-Maribor pri hidroelektrarni Vuhred.

Kot še kažejo podatki Uprave RS za zaščito in reševanje, je na Koroškem, na cesti Podvelka-Lehen v občini Podvelka nagnjeno drevo ogrožalo telefonski vod in promet, zato so posredovali tamkajšnji gasilci in drevo odstranili.

Veter je danes podrl tudi več dreves na območju občin Dolenjske Toplice in Straža, ki so jih nekatera že odstranili upravljavci cest. V Kočevju pa se je dopoldne zaradi močnega vetra drevo naslonilo na kabel telefonskih komunikacij. Posredovali so tamkajšnji prostovoljni gasilci, ki so drevo razžagali in kabel sprostili.

V Zgornjem Jezerskem pa je dopoldne močan veter odkril streho gospodarskega poslopja. Tudi tam so na pomoč priskočili prostovoljni gasilci, ki so streho prekrili, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.