Zaradi počasnosti ministrstva ne morejo v vrtec

Novozgrajeni vrtci uradno ne smejo biti dokončani, če občine želijo denar z majskega razpisa.

Objavljeno
31. avgust 2014 18.11
mpi/vrtec
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Gospodarsko ministrstvo še vedno ni objavilo rezultatov majskega razpisa za nepovratna evropska sredstva, zato bo že junija zgrajen vrtec Tončke Čečeve na Hudinji danes ostal prazen, otroke pa so morali razporedili po drugih enotah. Podobno težavo imajo tudi v Medvodah, koliko je še takšnih primerov v državi, nam z ministrstva Metoda Dragonje niso odgovorili.

Enota vrtca, ki bi morala danes sprejeti 166 otrok, je burila duhove na Hudinji že pred dvema letoma, ko se je Mestna občina Celje (MOC) odločila za rušenje stare stavbe. Čeprav je bil novi devetoddelčni vrtec zgrajen v roku in je bil dokončan že junija, še nima porabnega dovoljenja, saj MOC zanj ne sme zaprositi, dokler jo MGRT ne obvesti o rezultatih razpisa, če hoče dobiti nepovraten denar. Občina je ministrstvo konec julija pozvala, naj izda sklep o sofinanciranju, a so ji na MGRT pojasnili, da jim zaradi dolgotrajnih postopkov pregledovanja vlog ne bodo mogli poslati sklepov do začetka šolskega leta.

Vrtec v telovadnici, učenci zunaj

Ravnateljica Vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je pojasnila, da so morali šest oddelkov otrok razporediti v druge enote vrtca, tri pa v telovadnico OŠ Hudinja, ki so jo spremenili v ločene igralnice. Ravnateljica pravi, da starši razumejo situacijo, na vprašanje, ali jo ne skrbi, da bi na rezultate razpisa morali čakati predolgo, pa odgovarja: »Po informacijah MOC naj to ne bi trajalo predolgo.«

Zato pa je precej bolj zaskrbljen ravnatelj OŠ Hudinja Jože Berk: »Prosili so nas, da bi priskočili vrtcu na pomoč za največ en teden. Če bo trajalo dlje, se lahko zgodi, da se bodo starši naših otrok pritožili, ker bomo morali prilagoditi športni pouk. Na to sem občino že opozoril.« Prvi teden naj ne bi imeli prevelikih težav, ker bodo imeli zaradi šole v naravi nekaj učilnic prostih, upajo pa tudi, da bo vreme lepo in bodo učenci lahko imeli športno vzgojo na zunanjem igrišču.

Sporni razpis

Vrtec je stal 2,2 milijona evrov, občina pa od ministrstva pričakuje 1,2 milijona. Javni poziv je MGRT objavilo 18. aprila, vloge so začeli zbirati 5. maja opolnoči, dodelitev sofinanciranja pa je odvisna od vrstnega reda oddaje vlog –, kdor jih je oddal prej, naj bi dobil denar –, o čemer smo v Delu že poročali. Čeprav na MOC pravijo, da nimajo zagotovila, da bodo na razpisu uspešni, v to ne dvomijo: »Za gradnjo vrtca Tončke Čečeve – enota Hudinja je bila na prvi dan možne oddaje vlog v prvi minuti oddana formalno in vsebinsko popolna vloga.«

Seveda pa vloga MOC ni edina, ki je bila oddana v prvi minuti. Ministrstvo podrobnejših informacij ni razkrilo, so pa že avgusta povedali, da je na 8. javni poziv prispelo 133 formalno popolnih vlog, med vsemi prispelimi vlogami pa jih je bilo 18 za gradnjo vrtcev. V začetku avgusta so na ministrstvu napovedovali, da bodo sklepe o sofinanciranju občinam poslali pred septembrom, kar pa se ni zgodilo. Za Delo so na MGRT zdaj povedali, da lahko občine sklepe pričakujejo septembra. Ali bo to v začetku meseca ali na koncu, pa niso sporočili.