Žično ograjo naj bi začasno zaradi poplav delno odstranili

Bojijo se, da bi ob obilnejših padavinah žična ograja ob Kolpi lahko zaradi vodnega plavja popustila in se odtrgala.

Objavljeno
11. januar 2016 14.19
Žica
Š. P., Ma. F., STA
Š. P., Ma. F., STA

Črnomelj/Kostel − Zaradi poplavljene žične ograje ob Kolpi za zdaj škode niso ugotovili, se pa bojijo, da bi ob močnejših padavinah ograja lahko zaradi težjega vodnega plavja popustila in se odtrgala. Zato se dogovarjajo, da bi na najbolj ogroženih mestih žično ograjo prekinili in jo delno odstranili, je za STA povedala županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič.

Žično ograjo bi delno odstranili na najbolj ogroženih mestih, ko bo voda upadla, in sicer tako, da bi jo lahko takoj postavili nazaj, če bo to potrebno. Ograjo, ki ji preti narasla Kolpa, naj bi najprej odstranili tam, kjer je predvideno, in bi jo nadomestili s panelno, je za STA pojasnila Čemas Stjepanovičeva. O tem so se po njenih besedah danes pogovarjali tudi s pristojnimi predstavniki Policijske uprave Novo mesto.

Zaradi poplavljene ograje po besedah Čemas Stjepanovičeve za zdaj škode niso ugotovili, na ograji se je ob poplavah ponekod nabralo le odpadno drevesno listje.

Poplavilo del ograje, a ni bil poškodovan

Kot so popoldne sporočili z urada vlade za komuniciranje, je danes že potekal sestanek predstavnikov ministrstva za okolje in prostor z Agencijo RS za okolje, notranje ministrstvo pa je v stiku tudi s predstavniki lokalnih skupnosti.

Dodali so, da so bile že pred tem - takoj, ko je začelo poplavljati - angažirane pristojne enote policije in predstavniki Slovenske vojske, ki so bili prek noči ves čas na terenu in so preverjali stanje. Del ograje je poplavilo, a ni bil poškodovan. Ne glede na to, pa bodo nekateri deli preprek, kjer je pretok najmočnejši, tekom dneva odstranjeni.

Preberite tudi: Zaradi močnega dežja možnost razlitja vodotokov

Kje vse je poplavilo žično ograjo?

Kolpa, ki je narasla zaradi zadnjih padavin in taljenja snega, je predvsem v črnomaljski občini v nedeljo začela prestopati bregove in poplavila tudi nekatere dele žične ograje ob meji s Hrvaško. Po podatkih Čemas Stjepanovičeve je reka žično ograjo poplavila predvsem v Poljanski dolini ob Kolpi in še ponekod nižjevodno.

Najbolj se je razlila pri mlinu v Vukovcih, v delu krajevne skupnosti Vinica in nižje proti Gribljam, pri tem pa je žična ograja ostala pritrjena in je narasla voda ni odnesla. Žično ograjo je poplavilo tudi na območju Krajinskega parka Kolpa, je dodala.

Kolpa je žično ograjo ob meji poplavila tudi ponekod na Kostelskem oziroma v svojem gornjem toku, so za STA povedali na tamkajšnji občini.

Nevarnost, da se bodo v žico ujele ribe

Podpredsednik Ribiške družine Črnomelj Bojan Levai je opozoril, da se bo z dvigom vodne gladine v žičnih ovirah nabrala vsa nesnaga (npr. smeti, odpadlo listje), ki je bila doslej v rečni strugi. Poleg tega obstaja velika nevarnost, da se bodo v žico ujele ribe in se poškodovale. Ograja je že prej motila normalen pretok rib, saj je bila na nekaterih delih postavljena v vodo.

Na Ribiški zvezi Slovenije so STA povedali, da je za to sredo predviden sestanek z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem, na katerem bodo razpravljali o žični ograji. Nanj so povabljeni tudi predstavniki drugih ministrstev, ki jih ta problematika zadeva, npr. gospodarsko in zunanje ministrstvo.

Pri tem se je med nasprotniki žične ograje ob meji znova pojavil poziv k njeni takojšnji odstranitvi. Podpisniki poziva med drugim pojasnjujejo, da je takšno ograjevanje nedopustno, ker gre za grobo kratenje temeljnih, z ustavo varovanih človekovih pravic do svobode gibanja, neomejenosti lastninske pravice in uživanja vodnega javnega dobra in ker gre za nesorazmeren ukrep, saj takšna ograja ne more preprečiti prehajanja beguncev čez mejo.

Med podpisniki poziva k odstranitvi ograje sta poslanca ZL Matjaž Hanžek in Violeta Tomič, nekdanji minister Dušan Keber, nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko, kolumnist Vlado Miheljak, zgodovinar Jože Pirjevec in igralec Andrej Rozman Roza.