Zaradi posledic žledoloma povečana poplavna ogroženost

Zaradi zasičenosti kraškega podzemlja z vodo se bodo ojezerjene površine na območjih kraških polj ohranjale.

Objavljeno
08. februar 2014 07.50
Posodobljeno
08. februar 2014 07.58
žled, zmrzal, Notranjska, pokrajna, 5. 2. 2014
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Zmrzal je, kot kaže, prav zares popustila. Zaradi taljenja snega, pričakovanega deževja in posledic žledoloma je po državi povečana poplavna ogroženost.

Kot opozarjajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO), je splošna poplavna ogroženost na območjih vodotokov močno povečana tudi zaradi velike količine dreves, ki so se podrla ob žledolomu, pa tudi zaradi plavja na vodotokih.

Ojezerjene površine na območjih kraških polj se bodo v prihodnjih dneh še povečevale, ponoči in jutri pa se bodo znova povečali tudi pretoki rek po Sloveniji. Ljubljanica že poplavlja na območju vsakoletnih poplav, opozorilne pretoke pa lahko presežejo še Krka s pritoki ter posamezne reke na zahodu in jugovzhodu Slovenije.

Arso je po pisanju Slovenske tiskovne agencije prek svojih koncesionarjev že začel čistiti vodotoke na območjih, kjer so napovedane padavine. V petek je bilo na terenu 50 ekip, z delom pa so začele tam, kjer se jim je ob upoštevanju varnosti sploh uspelo prebiti do strug.

V Julijskih Alpah nevarnost snežnih plazov

Padavine, ki so se ponoči razširile po Sloveniji, bodo po napovedi Agencije RS za okolje dopoldne večinoma ponehale. Čez dan se bodo rahle padavine pojavljale le še v hribovitih krajih zahodne Slovenije, meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 900 metrov. Popoldne bo spet začel pihati okrepljen jugozahodni veter.

Novo pošiljko dežja lahko po napovedih meteorologov pričakujemo v noči na nedeljo, ko bodo padavine znova zajele vso državo. Jutri bo oblačno in deževno, na Primorskem lahko tudi zagrmi. Ob morju bo pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa zmeren jugozahodni veter. Zvečer bodo padavine oslabele.

Predvsem v Julijskih Alpah je velika nevarnost snežnih plazov − Agencija RS za okolje je za severozahod države že razglasila oranžni alarm. Na Kredarici je v zadnjih 12 urah zapadlo 25 centimetrov novega snega, skupno pa je snežna odeja tam debela že skoraj štiri metre. Na Voglu pa je v zadnjih 24 urah zapadlo 20 centimetrov novega snega, snežna odeja pa je tam debela 280 centimetrov.

Na Gorenjskem nove padavine doslej niso povzročile težav

Kljub bojazni na Gorenjskem nove padavine doslej niso povzročile težav, piše Slovenska tiskovna agencija.

Intervencijske službe nadaljujejo aktivnosti na najbolj prizadetih območjih Poljanske doline in doline Kokre. Za prevoze med Preddvorom in Jezerskim trenutno skrbi šest oklepnikov Slovenske vojske in še eno oklepno reševalno vozilo, danes pa pričakujejo tudi vojaški avtobus, ki lahko prevaža več ljudi. Prebivalcem bodo tako omogočili več stikov tudi s sorodniki.

V Poljansko dolino prihaja gasilcem in elektro službam na pomoč 65 vojakov Slovenske vojske. Pomagali bodo tudi pri čiščenju vodotokov, ki ob napovedanih dodatnih padavinah, snežnih in deževnih, prinašajo nevarnost poplavljanja, še piše STA.