Zaradi Türkove vile ne bodo spremenili OPN

 V občini Piran dvomijo, da bo mogoče spremeniti gradbeno dovoljenje.

Objavljeno
11. november 2014 20.36
Hiša Vitoslava T:urka Parecag
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Sečovlje – Čeprav so inšpektorji družini Vitoslava Türka ugodili in ji na podlagi dopolnjenega zakona izdali sklep o odložitvi rušitve na neskladnih oziroma nedovoljenih gradnjah v Parecagu, v piranski občini dvomijo, da bi Türkovim uspelo pridobiti spremenjeno gradbeno dovoljenje. Kot so pojasnili, namreč ne nameravajo spreminjati zdajšnjega prostorskega načrta, po katerem gradnje, kakršne so obstoječe, na zemljišču Türkovih niso dovoljene.

Izvršba je odložena do dokončnosti odločbe o izdaji gradbenega dovoljenja, so nam včeraj odgovorili z inšpektorata za promet, energetiko in prostor. V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da gradbeno dovoljenje s 15. februarja 2002 ni bilo izdano za take objekte, kakršni zdaj stojijo na obravnavanih zemljiščih, zato so izdali odločbo o nezakonitih gradnjah. Pri vlogi za odložitev rušenja so inšpektorji najprej preverili, ali je bila vloga podjetja Virtus oziroma družine Türk popolna, s čimer je bilo zakonu zadoščeno. Doslej je gradbena inšpekcija od začetka veljavnosti dopolnitve zakona uveljavila 318 sklepov o odlogu izvršbe.

Eden od Türkovih objektov je zgrajen povsem brez dovoljenj, drugi pa presega dovoljene gabarite. Bolj kot to je sporna njegova namembnost, saj bi lahko služil le za gospodarske namene, kot sušilnica sadja, rastlinjak ali kaj podobnega. Če bi en objekt Türkovi namenili v dovoljenju predvideni dejavnosti, bi ta lahko obstal, trdijo naši viri.

Türkovi po enaki poti kot Jaklič

Ivan Seljak, načelnik Upravne enote (UE) Piran, je potrdil, da so vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja dobili, vendar nam podrobnosti o zahtevah in možnih odločitvah ni hotel razkriti. Ocenil je, da bodo za izdajo sklepa potrebovali 60 dni, vendar odločba po tem ne bo dokončna. Na odločitev UE so namreč možne pritožbe in do pravnomočne odločitve na drugi stopnji v povprečju mine pol leta, je za Delo povedal Seljak. Za kakšne spremembe so zaprosili, smo poskušali izvedeti od Metke Türk, vendar odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli.

Podjetje Virtus, Metka in Vitoslav Türk so za legalizacijo svojega objekta podali tudi pobudo za spremembo prostorskega akta na občino Piran – s spremembo prostorskega načrta občine je svoje objekte v Selu nad Polhovim Gradcem legaliziral tudi nekdanji šef Lekarne Ljubljana Marko Jaklič –, a nam je direktorica občinske uprave Janja Pavšič povedala, da občina v osnutek prostorskega načrta ne bo vnesla dejanskega stanja izvedenih objektov, kot so v naravi, saj se v OPN vnašajo izključno pravice, pridobljene iz pravnomočnih upravnih dovoljenj.

Tako bodo v OPN vnesli zgolj pravico za gradnjo gospodarskega objekta v obsegu in po namenu, kot izhaja iz pravnomočnega gradbenega dovoljenja. »Sicer dvomimo, da bo investitorjem na podlagi zdaj veljavnih prostorskih aktov in predvidenih sprememb prostorskega načrta uspelo pridobiti tako spremenjeno gradbeno dovoljenje, s katerim bi lahko legalizirali objekt na svoji parceli, vendar bodo končno oceno ne glede na našo oceno sprejeli drugi pristojni organi,« je zapisala direktorica občinske uprave v Piranu. Tudi naš dobro obveščeni neuradni vir nam je zatrdil, da občina Piran ne načrtuje spreminjanja prostorskega načrta in da bi izdelava novega stala precej več kot 60.000 evrov.