Zaradi univerzijade tožba za astronomskih 7,7 milijona evrov

Upoštevaje že plačano pristojbino Fisu od mariborske občine in Suse zahteva 4,85 milijona evrov.

Objavljeno
12. november 2012 16.59
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Na mariborski občini so zdaj tudi uradno potrdili. Mednarodna univerzitetna športna zveza (Fisu) je zoper organizatorje odvzete univerzijade vložila tožbo v višini 7,7 milijona evrov, je povedal podžupan Milan Mikl. Od zneska je treba odšteti že prejeto kotizacijo, tako da znaša zahtevek 4,85 milijona evrov.

Mikl je v tonski izjavi za javnost, ki so jo po elektronski pošti poslali z Mestne občine Maribor (MOM), poudaril, da so arbitražno tožbo vzeli zelo resno in so jo z odvetniki proučili čez konec tedna.

Pristojbina je očitno znašala »le« 2.850.000 evrov

Za zastopanje v arbitražnem postopku pred mednarodnim športnim razsodiščem v Lozani so po Miklovih besedah pooblastili ugledno odvetniško družbo iz Züricha, za arbitra pa po njenem nasvetu angažirali uglednega odvetnika iz Ženeve. Konkretnih imen Mikl ni navedel.

Ker je tožba solidarno uperjena zoper MOM in Slovensko univerzitetno športno zvezo (Susa), sta se toženi stranki dogovorili za skupno nastopanje v arbitražnem postopku, je pojasnil Mikl.

A ob tem v oči zbode višina tožbenega zahtevka ob upoštevanju že odštetega plačila za pridobitev organizacijskih pravic. Ob predpostavki, da je država prek Suse plačala okrogle 3 milijone evrov pristojbine, bi moral tožbeni zahtevek znašati 4,7 milijona evrov. Vendar je pristojbina očitno znašala »le« 2.850.000 evrov.

Fisu pristojbine ni vrnil, država pa jo želi

Predstavnik Fisu Dejan Šušović je potrdil, da na račun Fisu niso bili nakazani 3 milijoni, marveč le 2,85 milijona. Kolikor se spomni, so slovenski organizatorji, ko so dobili denar od države, ugotovili, da morajo plačati še davek, zato so v Bruselj na sedež Fisu pač nakazali 150.000 evrov manj.

Znano je, da Fisu pristojbine ni vrnil, država pa želi pristojbino za dogodek, ki ga januarja ne bo, od Suse nazaj - z obrestmi vred 3,6 milijona evrov.

Kako se bo razpletel spor, je za zdaj nemogoče napovedati. Sodišče v Lozani je toženi stranki pozvalo, naj se izrečeta glede tožbe, ki po Šušovićevih besedah obsega več kot 170 strani. Podžupan Mikl pa je včeraj zatrdil, da švicarski odvetniki že pišejo odgovor.