Zasavci dvakrat zlati

Dan inovativnosti na Brdu Zasavcem prinesel dve zlati, eno srebrno in eno posebno priznanje; srebro tudi v Radeče.

Objavljeno
27. september 2017 13.38
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Zasavje - Dve zlati priznanji, eno srebrno in eno posebno priznanje za mlado podjetje - to je izplen letošnjega petnajstega nacionalnega finala inovativnosti, ki ga je danes na Brdu pripravila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Z zlatom se domov vračata trboveljski Aereform in izlaški Eti, s srebrom hrastniški steklarji, s posebnim priznanjem za elastično vezalko z rinčico pa David Knez iz Zagorja. Tudi Zasavcem bližnji sosedje Radečani oziroma tamkajšnja družba Radeče Papir Nova se lahko pohvalijo s srebrom.

Med 774 inovatorji, ki so prijavili 182 inovacij in bili nagrajeni z dvanajstimi zlatimi, 25 srebrnimi ter enim posebnim priznanjem, so se Zasavci znova izkazali za odlične inovatorje.

Da je Slovenija dežela inovatorjev, potrjujejo tudi podatki, pravijo na GZS. Na lestvici Innovation Union Scoreboard 2017 zaseda mesto v drugi skupini tako imenovanih »močnih inovatorjev«, ki se odlikujejo po človeških virih, investicijah podjetij v raziskave in razvoj ter po poslovnem okolju, prijaznem do inovativnosti. Po indeksu svetovne kreativnosti smo po podatkih GZS osmi najbolj talentiran narod na svetu, pri tehnološkem indeksu pa v prvi petini najuspešnejših držav.

Aereform Trboveljčana, razvojnega partnerja Pipistrela, pilota ter inštruktorja letenja Saša Kneza, si je zlato priboril za simulator za osnovno šolanje pilotovo z VR očali. Nagrajeno inovacijo je Aereform na nedavnem novomedijskem dogodku Speculum Artium v Trbovljah že predstavil širši javnosti, ki je bila navdušena nad simulatorjem vojaškega letala Mig 21 in pilotiranjem z +virtualnimi očali.

Izlaški Eti oziroma njegov razvojni center Novi materiali si je zlato prislužil z inovacijo razvoja tehnologije za izdelavo in obdelavo termostatskih elementov. Prednosti, ki jih ponuja inovacija, jih lahko v bližnji prihodnosti, pravijo, izstrelijo med vodilne proizvajalce teh elementov.

Steklarjem je srebro prineslo apliciranje treh različnih tehnologij proizvodnje steklenih izdelkov na eni steklarski peči, radeškim papirničarjem pa fluorescentna zaščita v papirju z zaščitami.

Zagorski podjetnik Knez si je z izdelkom QuickShoeLace, ki ga je prek enostavnega potega mogoče zavezati z eno roko, že utrdil svoj položaj na trgu, nagrada v državnem merilu je še ena v vrsti njegovih dodanih vrednosti.