Zasavska hvalnica norosti: Vsi bog(ov)i

Če ni kadrov - stagniraš, če so - kadriraš.

Objavljeno
06. april 2017 22.46
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Sklenili smo, ne ozirati se na Hafisa. Véliki kovač verzov je upošteval pravilo: Če ni ljube - pišeš, ko je - ljubiš. Mi bomo pisali o vseh nam ljubih rečeh. Najprej pa o - hlodih.

Dva tedna že ležijo pred osrednjo kulturno ustanovo v Trbovljah. Zato so vzbudili sum. Kaj se dogaja? Naj kdo beži? Redakcija je preverila: nihče jih ne bo skupil, hlodi ne bodo glavni scenski rekvizit na osrednji državni prireditvi ob dnevu upora, ki bo letos v Trbovljah. Upor bo minil brez njih. Ali bo tudi brez opek, ne bomo špekulirali, a hlodi so, preverjeno, namenjeni rudarskemu muzeju, ki nastaja v nedrjih delavskega doma. Kaj bi dal Hafis, da bi lahko pisal o tem trenutku!

Kajti prav zdaj naši knapi hlode obdelujejo, žagajo, sekajo, zbijajo, skratka, iz njih ustvarjajo čisto pravo jamsko podporje, kot samo oni znajo. No: so znali. Ker jim je ista država, ki bo prišla slavit upor na njihov oder, rekla, da jim tega ne bo več treba početi, ker jim čez eno leto jame zapre. Je rekel nekdaj desna Drnovškova roka Gregor Golobič pred parlamentarno preiskovalno komisijo, da je velenjski premogovnik obubožan. Dokler bo prvi šaleški knap magister Ludvik Golob za študije raznim zasebnim inštitutom nakazoval po 35 tisočakov, medtem ko bo naš prvi knap doktor Janez Žlak točil solzo za vsak evro, ki ga mora na zahtevo občinske oblasti odšteti, da bo dokazal, da v rudniški zemlji ni sodov s strupi, toliko časa Šaleki niso 'bogi. Prej so bogovi, 'bogi so Trbovci. Sem slišala, da bo naš kulturni hram takoj, ko bo pometel z državnim uporom, deležen še - občinske revizije.

Z javnimi bogovi pa nimajo težav le Šaleki in Zasavci, tudi na Otoku jih imajo. A zdaj bodo naredili red, so rekli. Njihovi, ne naši. Naši so ga že: revizorje so poslali v Vrtec Trbovlje pa na območni Rdeči križ, a so povzročili v glavnem jezo, našli pa nič. Slabše so jo odnesli na Otoku. Otoški supervizorji so ugotovili, da njihovi poslanci v svojih uradih v parlamentu in po volilnih okrožjih na veliko zaposlujejo sorodstvo. Žene nastavljajo za administratorke, može za menedžerje, otroke za raziskovalce. Za njihove plače poslanci od države prejmejo tudi po 40.000 funtov na leto, kar je nekaj manj, kot znaša povprečna plača na Otoku. Ampak po novem poslanci ne bodo več gojili nepotizma, zaradi česar naj bi začelo cveteti podjetništvo med Britanci.

Naše Trbovlje so daleč od Otoka. Kar je opravičilo za vse, ki se razburjajo zaradi kadrovanja v trboveljskem Rudisu. Prosim vas. Rudis je zasebna družba, zaposluje lahko, kakor ga je volja. Ali prosto po Hafisu: Če ni kadrov - stagniraš, če so - kadriraš. Je pa res, da je strašno biti edini videc med slepci, a zgodilo se je, kar so Trbovci napovedali že pred časom: da bo Rudis prej ali slej rezal kruh tudi nekdanjemu prvemu možu Lafargea in Teta in pred tem drugemu človeku naših knapov Franciju Blazneku. Čestitamo.