Zasedenost prenočišč: Na Obali in v zdraviliščih več gostov

Hoteli Bernardin so za novo leto zasedeni stoodstotno. Sobo je težko najti tudi v Bovcu.

Objavljeno
24. december 2011 16.08
Posodobljeno
24. december 2011 17.00
Dopisniki Dela
Dopisniki Dela

Portorož, Ljubljana, Bled, Bovec – »Glede na slabe napovedi kaže presenetljivo dobro,« je o rezervacijah za praznike dejal direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič. Kot na Obali več gostov za božič pričakujejo tudi v zdraviliščih, v Bovcu pa za novo leto.

V portoroških hotelih bo za božične praznike več gostov kot lani, za novoletne pa podobno kot lani. Janez Jager, direktor trženja Istrabenz Turizma, je pojasnil, da bodo imeli v LifeClass hotelih za božične praznike približno 1100 gostov, med katerimi pa bo manj kot desetina domačih. Prevladujejo Nemci, Avstrijci in tradicionalno – Italijani.

Hotelske zmogljivosti bodo za božične praznike 60-odstotno zasedene, za novo leto pa po rezervacijah za zdaj kaže na 75-odstotno zasedenost. A ker se zadnja leta vse več gostov za prihod odloči v zadnjem trenutku, pričakujejo, da bodo hoteli za najdaljšo noč v letu zasedeni 90-odstotno, petino gostov bo slovenskih.

Novoletna zasedenost je približno osem odstotkov slabša kot lani. »Razloga za to sta vsaj dva: kriza in prazniki na soboto in nedeljo. Zato pa smo nadvse zadovoljni z rezervacijami v tednu po prvem januarju,« je dejal Jager.

Skupina Hoteli Bernardin bo imela za božične praznike 1300 gostov, 14 odstotkov več kot lani, nam je povedal direktor trženja Borut Fakin; polovica bo domačih. Za novoletne praznike bodo njihove zmogljivosti zasedene kot lani: stoodstotno, kar pomeni 2500 gostov. Zapolniti jim je uspelo tudi tiste zmogljivosti v hotelu Metropol (40 sob in 80 silvestrskih večerij), ki so jih prejšnja leta za svoje najboljše goste zakupili v portoroški igralnici. Casino Portorož si tega letos ne more več privoščiti.

Zdravilišča bodo zasedena najmanj 70-odstotno

V slovenskih zdraviliščih med prazniki pričakujejo podoben obisk kot lani in približno polovico domačih gostov, je povedal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer. Tako kot v Portorožu je zasedenost večja predvsem za božične praznike.

»Zmogljivosti bodo zasedene od 70 do 80-odstotno, z izjemami, kot je Thermana Laško, kjer so povsem polni. Za novoletne praznike bo zasedenih od 80 do sto odstotkov postelj. Silvestrovanje v Hotelu Livade Prestige v Termah 3000 je že razprodano, v Termah Olimia bodo gosti v novo leto vstopili v vročih afriških ritmih, v Termah Ptuj v starorimskem slogu.« V zdraviliških hotelih je skupaj 8600 ležišč, petino vseh pri nas, ki imajo tretjino vseh prenočitev.

V Ljubljani med gosti pričakujejo največ Italijanov

Hoteli v Ljubljani bodo med božičnimi prazniki manj kot 50-odstotno zasedeni, je dejala Petra Stušek s tukajšnjega zavoda za turizem. Med novoletnimi prazniki po dosedanjih izkušnjah pričakujejo več kot 60-odstotno zasedenost, nekateri hoteli pa bodo čisto polni, še posebno za silvestrovo. Lani so bili, denimo, hoteli v novoletni noči v povprečju 91-odstotno zasedeni, med novoletnimi prazniki pa 58-odstotno. Med tujimi gosti pričakujejo največ Italijanov.

Največ gostov smučarjev 
bo v Kranjski Gori

Carlo Savasi
iz Mantove v sosednji Italiji se bo skupaj z družino med božičnimi prazniki na Bledu pridružil do 800 drugim gostom, med katerimi direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar poleg Italijanov pričakuje še Hrvate, Srbe, Ruse, Nemce in Britance.

Podobno bo v vseh turističnih središčih na zgornjem Gorenjskem. Carlo Savasi se ne bo smučal v Kranjski Gori ali na Voglu niti ne bo tekel na smučeh v Ratečah ali na Pokljuki, kjer so že urejene smučarske in tekaške proge. Privlači ga naravna podoba Bleda, kjer bo zasedenost turističnih zmogljivosti konec tega tedna in prihodnji teden »solidna«. Podobno pravi tudi Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj.

Polno zasedenost pa si obetajo za novo leto. Največ gostov in med njimi največ smučarjev pričakujejo v Kranjski Gori, kjer bo po napovedih Mirjam Žerjav, direktorice LTO Kranjska Gora, od 5000 do 6000 stacionarnih gostov na dan, med prazniki pa pričakuje 25.000 prenočitev. Na Bledu in v Bohinju so bolj previdni: napovedujejo od 10.000 do 20.000 prenočitev.

Bovec se je turistično prebudil

Za zdajšnji letni čas precej zeleni Bovec se je turistično prebudil po tem, ko je pred dvema dnevoma zaživela tudi povezava z italijanskim delom kaninskega smučišča. Medtem ko turistične zmogljivosti za božični konec tedna ne bodo povsem zasedene, so bolj spodbudne rezervacije za novo leto. V občinskem središču bodo le najbolj vztrajni še našli prosto posteljo, v okoliških vaseh pa nekaj prostora še ostaja. Hotel Mangart je že zaseden, podobno pričakujejo v hotelih Kanin in Alp. »Kot kaže, bo kar precej polno,« je dejal David Štulc z bovškega LTO. »Tega si seveda zelo želimo.«