Zaskrbljujoč porast nasilja pretresel novogoriške svetnike

Naraščajoča brezposelnost, alkoholizem in duševne bolezni, denarja za pomoč žrtvam nasilja in preventivo pa premalo.

Objavljeno
04. julij 2014 19.01
press*posasti
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – »Poročilo je alarmantno. Hkrati se moramo zavedati, da zajema le evidentirano nasilje, medtem ko je prikritega še mnogo več,« opozarja Bojan Bratina, ravnatelj Gimnazije Nova Gorica in hkrati mestni svetnik. Mlade po njegovih besedah k nasilju spodbuja tudi spletno medmrežje: od napeljevanja k uživanju alkohola do spodbujanja k samomoru.

S poročilom o razraščanju nasilja v občini so se v četrtek seznanili tudi tukajšnji svetniki. Najnovejši podatki namreč kažejo, da so lani na območju Policijske uprave Nova Gorica obravnavali 111 kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke oziroma 8,6 odstotka več kot predlani. Večino kaznivih dejanj predstavlja nasilje v družini: lani so obravnavali 63 takih primerov, v 35 pa so izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja kraju ali osebi.

Nasilje se je podvojilo

Po podatkih strokovnih delavcev Centra za socialno delo Nova Gorica se je število primerov nasilja v zadnjem času podvojilo, trend pa je v porastu. Majda Pušnar, koordinatorka za obravnavo nasilja na Centru za socialno delo Nova Gorica, pravi, da so žrtve nasilja v večini primerov ženske in otroci. Odkar je februarja 2010 v okviru omenjene ustanove začela delovati regijska služba za koordinacijo in pomoč žrtvam nasilja – slednja pokriva območje upravnih enot Nova Gorica, Ajdovščina, Idrija in Tolmin – žrtvam zagotavljajo pomoč, izvajajo interventno službo ter spremljajo in analizirajo pojave nasilja v regiji. V stanju pripravljenosti je po besedah Pušnarjeve deset ljudi.

»Število intervencij izven poslovnega časa se je letos občutno povečalo. Lani v tem obdobju jih je bilo 15, letos kar 32. Nasilja je čedalje več in se odraža tudi v najtežjih oblikah. Potrebujemo preventivne programe, a je žal premalo denarja tudi za programe pomoči žrtvam nasilja,« ugotavlja. V materinski dom in varno hišo Zavoda Karitas Samarijan, denimo, se je lani zateklo 36 žensk in 39 otrok, letos že 22 mater in 20 otrok. Karitas zato opozarja, da bi bilo treba obnoviti nekoč že delujoče preventivne programe za osnovnošolske otroke, v Društvu za nenasilno komunikacijo pa izpostavljajo, da v Novi Gorici praktično ni ustreznih svetovalnih programov za žrtve nasilja.

Ob igralništvu tudi prostitucija

Na policijski upravi Nova Gorica se s problematiko nasilja v družini in trgovine z ljudmi poleg policistov policijskih postaj ukvarjajo tudi kriminalisti, ki so zadolženi za obravnavo najhujših pojavnih oblik nasilja in kaznivih dejanj povezanih s trgovino z ljudmi. Kot pravi Sejad Jušić, komandir policijske postaje Nova Gorica, policisti že izvajajo razne preventivne projekte, letos in prihodnje pa bo policija aktivno sodelovala pri projektu Vesna – živeti življenje brez nasilja, ki temelji na učinkoviti in ciljno usmerjeni dveletni nacionalni kampanji za prepoznavanje različnih vrst nasilja nad ženskami različnih starostnih skupin.

Poleg nasilja v družini Jušić izpostavlja tudi trgovino z ljudmi, ki se običajno pojavlja vzporedno z zlorabo prostitucije. »Vzrok teh kaznivih dejanj je gospodarska kriza v državah bivše Sovjetske zveze in ostalih vzhodnih državah. Krizo izkoriščajo kriminalne združbe, ki novačijo dekleta in jih z obljubo dobrega zaslužka pripeljejo v Slovenijo, kjer jih izkoriščajo predvsem za prostitucijo. Območje novogoriške občine je zaradi velikega števila nočnih klubov in igralniškega turizma precej izpostavljeno glede teh kaznivih dejanj,« meni.