Zaslišati Kosa in Ropa ali Erjavca in Zagožna?

Komisija DZ, ki bo preiskovala politična ozadja v aferi Patria, je danes začela z delom, nadaljevala bo v ponedeljek. Zaslišali bodo od 12 do 15 prič, prvo pa bodo na zaslišanje vabili takoj po novem letu, je pojasnil predsednik komisije Zvonko Černač.

Objavljeno
17. december 2010 19.14
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Spor, kaj preiskovati in koga zaslišati, se je razvnel že po prvi seji preiskovalne komisije, ki je bila na zahtevo opozicijske SDS ustanovljena, da bi preverila, ali so vladajoči politiki s polresnicami in neresnicami namerno sprožili afero Patria, da bi prikrili svoje zlorabe in prevzeli oblast. »Podpredsednik SDS ima očitno vnaprej izdelan scenarij, kako politično relativizirati sodne postopke, ki potekajo,« je po seji komisije sporočil Tadej Slapnik (Zares) in pripisal, da bi morali najprej zaslišati tiste, ki bi za nakup patrij »morali odgovarjati«.

Predsednik preiskovalne komisije Zvonko Černač (SDS) je po seji, ki je potekala za zaprtimi vrati, povedal, da smer preiskave določa odredba o ustanovitvi komisije, v kateri so imena možnih prič tudi navedena. O konkretnih imenih se preiskovalci na prvi seji še niso dogovarjali, to bo tema nadaljevanja seje v ponedeljek. V obsežni odredbi o ustanovitvi preiskovalne komisije je zapisano, da bo preverila vlogo nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa, nekdanjega poslanca in generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla ter še nekaterih drugih. Pri Ropu bi preverjali, ali je njegova vlada članu LDS Zdenku Pavčku brez javnega razpisa omogočila ugoden odkup državnega deleža v podjetju Sistemska tehnika, z njim podpisala pismo o nameri, da bi Slovenski vojski onemogočila izbor ustreznih oborožitvenih sistemov izmed več proizvajalcev in Pavčku zagotovila posel brez javnega razpisa, in ali ima takšno ravnanje znamenja koruptivnega. Med prvimi pričami, ki bi jih prihodnji teden lahko predlagala SDS, je zato pričakovati Ropa, Cvikla in Kosa.

Če s preiskavo mislijo resno, bi najprej morali zaslišati tiste, ki so bili na oblasti, ko je potekal javni razpis za nakup patrij, in tiste, ki so se že pred tem sestajali, kar danes ni več skrivnost, je povedal podpredsednik preiskovalne komisije Dušan Kumer (SD). Po tej izjavi je pričakovati, da bi iz koalicije lahko v ponedeljek predlagali zaslišanja nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca, nekdanjega direktorja HSE Jožeta Zagožna in brigadirja Antona Krkoviča.