Zastoj v prodaji RTC Krvavec

V igri za nakup ostaja le Občina Cerklje na Gorenjskem

Objavljeno
13. januar 2015 08.50
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Zreče, Cerklje na Gorenjskem – Čeprav je zreški Unior konec starega leta začasno ustavil prodajo družbe RTC Krvavec, je župan Cerkelj Franc Čebulj včeraj potrdil, da je konec tedna povabljen v Zreče, kjer bodo nadaljevali pogovore o nakupu.

V Uniorju so potrdili, da za zdaj ostajajo pri odločitvi, da prodajni proces za svoj program Turizem začasno ustavijo. »Za prodajo nismo prejeli nobene nezavezujoče ponudbe, zato je uprava sprejela to odločitev,« so objavili. Aktivnosti za prodajo bodo spet začeli letos, a bo to odvisno od razmer na investicijskih trgih.

Unior, ki je obenem na seznamu 15 podjetij, v katerih namerava država prodati svoj delež, ima s konzorcijem bank upnic sklenjeno pogodbo o finančnem prestrukturiranju. V njej se je obvezal, da bo prodal družbo RTC Krvavec in svoj sestavni del, program Turizem, v katerem sta rekreacijski in klimatski center Rogla in Terme Zreče. »V prvi fazi postopka prodaje so družba in njeni svetovalci kontaktirali več kot 30 potencialnih investitorjev in jih pozvali k oddaji nezavezujočih ponudb,« pravijo v Uniorju.

Toda za Uniorjev program Turizem ni bilo nobene ponudbe, za RTC Krvavec pa so pričakovali štiri nezavezujoče ponudbe.

Problem višina ponudbe

Prejeli so samo eno, in sicer od Občine Cerklje na Gorenjskem. Očitno je problem višina ponudbe, saj v Uniorju pravijo, da so Cerklje pozvali k dopolnitvi ponudbe. »Postopek prodaje se bo nadaljeval, če bomo prejeli dopolnitev ponudbe. Če za družbo ustrezen dogovor ne bo dosežen, bo tudi prodaja družbe RTC Krvavec začasno ustavljena,« pravijo v Zrečah. Spomnimo, da je Franc Čebulj s soglasjem občinskega sveta lani oktobra Uniorju ponudil odkup 25 odstotkov in ene delnice Krvavca. Včeraj je dejal, da so decembra in prav tako s soglasjem občinskega sveta ponudili odkup 98,5 odstotka družbe. O višini kupnine nobena stran ne želi govoriti, je pa Čebulj potrdil, da je občina v proračunu za leto 2015 za nakup rezervirala 100.000 evrov. »A gre le za minimalno postavko, ki bi jo v primeru nakupa z rebalansom povišali.«

Igre pod mizo

Prav o ceni se bo pogovarjal z Uniorjem v petek: »Svoje ponudbe ne bomo dopolnjevali z višanjem odkupnine, saj je RTC Krvavec zadolžen za okoli sedem milijonov evrov, od tega štiri milijone dolguje Uniorju.« Po njegovem mnenju kupnina ne more biti previsoka tudi zaradi tveganosti nakupa zaradi nepredvidljivih vremenskih dejavnikov oziroma tveganja milih zim, zaradi katerih lahko ima RTC Krvavec tudi v prihodnjih letih težave s poslovanjem. »Tudi če bomo z Uniorjem dosegli dogovor o ponujeni višini kupnine, podjetja občina ne bo kupila, če v občinskem svetu ne bom dosegel konsenza,« pravi Čebulj. Župan Cerkelj na Gorenjskem je obenem prepričan, da bi se z obstojem in delovanjem RTC Krvavca morala ukvarjati širša regija in da bi morala zanj biti zainteresirana tudi država; še posebej, ker po njegovem RTC Krvavec, ki je leti 2013 in 2012 sicer zaključil s po 0,4 milijona evrov dobička, potrebuje tudi dokapitalizacijo.

A Čebulj se boji tudi iger pod mizo. Čeprav nihče drug ni oddal ponudbe za RTC Krvavec, se pri njem oglašajo osebe, ki jih zanima, kako napredujejo pogajajo z Uniorjem.