Zavajajoče letake proti beguncem v celjski mestni četrti že odstranili

Letaki so napovedovali prihod tristo beguncev v dijaški dom, kar ne drži, dom niti ni predviden kot nastanitveni center.

Objavljeno
02. marec 2016 21.59
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – V tem tednu, ko so predsedniki SDS, SLS in NSi v Celju razpravljali o migrantski krizi, so na več stavbah v Mestni četrti Kajuh opazili letake, ki so občane pozivali, naj ne dopustijo, da bi v bližnji dijaški dom sprejeli begunce. Teh tam gotovo ne bo, ministrstvo za notranje zadeve kot možnost nastanitvenega centra omenja nekdanji Kajuhov dijaški dom, ki je v središču mesta.

»Se zavedate, da bodo v kratkem v vašo bližnjo okolico, v vašo ulico, v sosednjo stavbo, blizu vrtca, kamor hodi vaš malček, in šole, kjer je vaš otrok, prišli begunci???« S temi besedami se je začel zapis proti nastanitvi beguncev v Dijaški dom Celje, čeprav tam beguncev sploh ne morejo sprejeti, ker je dom poln dijakov in študentov, poleti pa deluje kot hostel. Je pa dijaški dom v Malgajevi ulici v bližini I. gimnazije, ki ji Celjani pravijo tudi Kajuhova.

Verjetno je prav to zmotilo neznanega pisca spornega letaka, saj ministrstvo za notranje zadeve, ki je prejšnji teden objavilo nastanitvene možnosti za begunce, omenja nekdanji Kajuhov dijaški dom.

Očitno se je nekdo zmotil glede lokacije, letak pa je sporen predvsem zaradi načina pisanja, sta opozorila predsednica celjskega lokalnega odbora SMC Margareta Guček Zakošek in vodja svetniške skupine SMC Celje Gregor Gregorin: »Ostro zavračamo objave, katerih namen je hujskanje in ustrahovanje ljudi v zvezi z namestitvami beguncev in begunci samimi. Zapisane izjave so daleč od vsake resnice, vsebina sama pa je izraz nestrpnosti in so zgolj sredstvo za netenje sovraštva. Takšnim zapisom ni mesta v civilizirani družbi in prepričani smo, da so namenjeni zgolj provokaciji. Vlada RS je objavila seznam krajev, kjer bi morda lahko nastanili migrante, seznam je tudi ves čas na voljo na spletni strani ministrstva za notranje zadeve. Tudi predsednik vlade, predsednik državnega zbora, predstavniki notranjega ministrstva se pogovarjajo z lokalnimi oblastmi. Do zdaj so bile vse namestitve sprejete v soglasju z njimi.«

To pravijo tudi na ministrstvu, kjer so dodali, da bi se pred morebitno namestitvijo beguncev v Celje gotovo pogovorili z lokalno skupnostjo, da pa trenutno ni nobenih aktivnosti za to, da bi begunce pripeljali v Celje, v nekdanji Kajuhov dom. Prostori sejmišča niso več na voljo, saj se je pogodba s Celjskim sejmom iztekla.

Občina proti nastanitvi

Sporne letake, natisnjene na navadnih belih listih so občani, ki jih je jezna in strahu polna vsebina zmotila, sami odstranili. Zadevo preverja tudi policija.

Letaki so zakrožili prav v tednu, ko so se v Celju srečali predsedniki SDS, SLS in NSi. Predsednik SLS in tudi pooblaščenec celjskega župana Marko Zidanšek je povedal, da letaka ni videl: »SLS s tem nima nič. Vem pa, da ljudje velikokrat zamenjujejo dijaški in Kajuhov dom.« O namestitvi beguncev v središče mesta je dejal, da so v SLS, ki ima tudi največ mestnih svetnikov, proti: »Lokacija je neprimerna, v bližini je III. osnovna šola, že takrat, ko so begunci tu že stanovali, so bližnji stanovalci hoteli napisati peticijo. Državni sekretar Boštjan Šefic je obljubil, da te lokacije ne bodo uporabljali.«

Proti nastanitvi na tej lokaciji je tudi občina, zaradi bližine osnovne šole pa so zelo zaskrbljeni tudi starši. Vendar je bila ta lokacija kljub vsemu boljša izbira za celjski zdravstveni dom, kot je strokovni vodja ZD Celje Milan Rajtmajer povedal novembra lani. V nekdanjem Kajuhovem domu so namreč imeli več manjših prostorov, kar je bolje z zdravstvenega in higienskega vidika, begunci so bili lahko ločeni tudi glede na narodnost.