Zavod se bo reševal z nižanjem plač

Mocis, center za izobraževanje odraslih: občina je direktorici naložila sanacijo.

Objavljeno
16. maj 2015 11.38
iza*Simbioza
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Center za izobraževanje odraslih Mocis, javni zavod, ki ga je ustanovila Mestna občina Slovenj Gradec, je moral v sanacijo, saj bi sicer zaradi izpada dohodka pristal v globokem minusu. Predvideni ukrepi, med njimi tudi petinsko znižanje plač zaposlenim in odpis najemnine, naj bi zavod spravili vsaj na pozitivno ničlo.

Mocis je slovenjgraška mestna občina kot obliko ljudske univerze ustanovila pred petnajstimi leti, skrbi pa za vseživljenjsko izobraževanje in izobraževanje ranljivih ciljnih skupin – brezposelnih, zaposlenih z nizko izobrazbo, starejših, tujcev, prebivalcev s podeželja, računalniško nepismenih, invalidov, mlajših odraslih, ki so prekinili izobraževanje in drugih. Zavod se letos sooča s takšnim upadom dohodka, da bi se konec leta znašel v neobvladljivi finančni krizi. Zato so direktorici Sonji Lakovšek Kos kot pogoj za nadaljnji obstoj Mocisa naložili sanacijo.

Dražje poslovanje

Kot je dejala Sonja Lakovšek Kos, je Mocis najmlajša slovenska ljudska univerza, v podobnih težavah pa so se znašle tudi druge. »Na državni ravni so bile spremembe financiranja, letni program izobraževanja odraslih pa sprejemajo prepozno, tako da na začetku leta ne moremo načrtovati dela, saj ne vemo, koliko bomo lahko naredili in na koliko prihodkov lahko računamo.« Mocisu so se tudi iztekli vsi evropski projekti, na nove (in denar zanje) morajo počakati do začetka izvajanja nove finančne perspektive. Po besedah direktorice so imeli najobčutnejši izpad dohodka tudi zaradi odpovedi zavoda za zaposlovanje, ki ne bo več financiral šolskega programa brezposelnim, zaradi sprememb davčnih dajatev pa morajo dražje plačevati zunanje izvajalce. »Če izvajalec postavi ceno 10 evrov, nas to skupaj z davki stane 17,90 evra,« je povedala direktorica Mocisa.

Manj zanimanja

Hkrati na področju plačljivih programov zanimanje upada. »Korošci nimajo več denarja za izobraževanje. Veliko kličejo in se zanimajo za udeležbo, a ko povemo, da je plačljivo, si premislijo,« ugotavlja direktorica. Poleg tega imajo pri ponudbi izobraževanja in prijavah na razpise čedalje več konkurence: šolski center, mladinske kulturne centre ter številna društva in zasebne ustanove. »Vsi ti se zdaj že ukvarjajo z izobraževanjem, nihče pa se ne vpraša o kakovosti. Očitno je odločilna še samo cena,« pravi Lakovšek Kosova. Težave so poskušali najprej premostiti sami, tudi z osmimi prijavami na nove razpise in projekte, a so bile vse neuspešne. Ker bi jim v takšnih razmerah grozilo okoli 150.000 evrov primanjkljaja, so za pomoč zaprosili občino.

Zmanjšanje plač

Ta je Mocisu naložila pripravo sanacijskega programa, v okviru katerega bodo močno posegli tudi v plače osmih zaposlenih, saj jih nameravajo od maja znižati za 20 odstotkov. »Trije so izkoristili zakonsko možnost koriščenja krajšega delovnega časa,« pojasnjuje direktorica. Če delavci ne bi podpisali ponujenih aneksov, bi bil naslednji ukrep odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe za ustrezno ali tudi neustrezno delovno mesto, po kateri bi se tudi znižale plače, ali pa odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga oziroma izvedba ukrepov v skladu s programom razreševanja presežnih delavcev. »Kot kaže, to ne bo potrebno.«

Odpis najemnine

Mocis bo izpraznil polovico prostorov v mansardi zdravstvenega doma, od aprila pa jim bo občina za drugo polovico odpisala najemnino v višini 21.000 evrov. Uspeh sanacije je odvisen tudi od povečanja nekaterih programov, ki jih že izvajajo (direktorica je največje povečanje predvidela za nacionalne poklicne kvalifikacije – skoraj štirikratno), pa tudi od uspeha na razpisih ter državnega in občinskega sofinanciranja, negotovo pa je še financiranje programa PUM – projektno učenje za mlade odrasle. V najboljšem primeru bi Mocis konec leta pristal pri 21.000 evrih minusa, ki bi ga občina izravnala z odpisom najemnine.