Zbirali bodo denar za nakup psa za šestletna avtisična dvojčka

Psi pomočniki zelo pomagajo osebam z avtizmom in so v ZDA zelo razširjeni. Bratca bosta dobila terapevtsko psičko Taro.

Objavljeno
13. september 2015 11.55
Slepi s psi vodniki in osebnimi asistenti preizkušajo letališke protokole in vkrcanje na letalo. Brnik, Slovenija 9.maja 2015.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Domžale - V Domžalah bo danes potekal prvi Kinološki dan, sejem za ljubitelje živali. Na prireditvi, ki jo organizira Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami, tudi Zvezo prijateljev mladine Moste Polje, bodo med drugim zbirali denar za nakup psa pomočnika za šestletna avtistična dvojčka.

Z zbranimi vstopninami na prireditev bo Zveza prijateljev mladine Moste Polje lahko šestletnima dvojčkoma z avtizmom zagotovila psa pomočnika. Kot pojasnjujejo na Kinološki zvezi Slovenije, psi pomočniki zelo pomagajo osebam z avtizmom in so na primer v ZDA zelo razširjeni. Pri nas pa je takšna raba psov še v povojih. Psi pomočniki za avtiste osebo pomirjajo, pomagajo povečati koncentracijo in dajejo občutek varnosti.

Šestletna dvojčka bosta s pomočjo prispevkov dobila psičko pomočnico Taro. Prva se bo dela s psičko naučila mama dveh fantkov. Ko bosta obvladali vse vaje in se podrobneje spoznali, se bosta predstavili dvojčkoma kot ekipa in bodo začeli delat skupaj specialne vaje, primerne za avtistična dvojčka, pojasnjujejo na zvezi. Psička Tara, za nakup katere z današnjo prireditvijo še zbirajo sredstva, se bo udeležila tudi današnje prireditve, napovedujejo na kinološki zvezi.

Delavnice izdelovanja pasjih ovratnic in krem

Obiskovalci sejma bodo danes med drugim lahko videli dihurje, kače, kuščarje, pajke, konje, kunce, piščance, številne ptice in pse. Organizatorji poleg predstavitev različnih živali pripravljajo tudi stojnice, delavnice za otroke, brezplačno jahanje, predstavitve kinoloških disciplin in delovnih psov ter bogat srečelov.

Otroci bodo lahko krtačili in jahali konje iz Konjeniškega kluba Gibanje. Predstavili pa se bodo tudi psi, ki sodelujejo v različnih kinoloških disciplinah, kot so agility, ples s psom, Fly Ball, Rally Obedience in druge. Obiskovalci bodo lahko videli tudi pse policiste, reševalce ter terapevtske pse. Potekale bodo predstavitve šolanja mladih psov in psov azilašev.

Društvo za ljubitelje ptic Lišček Kranj bo na sejmu predstavljalo male in velike papige, kanarčke, eksote in druge ptice. Obiskovalci bodo lahko od vzgojiteljice rodovniških dihurjev izvedeli vse o tej vrsti živali, predstavniki Biotehniške fakultete v Ljubljani pa bodo pripeljali in predstavili nekatere živali s kmetije, med drugim tudi čudovite slovenske avtohtone pasme ovac in lipicanca, napovedujejo organizatorji.

Na sejmu bodo sodelovala tudi mnoga dobrodelna društva in Zavetišče za zapuščene živali Horjul. Obiskovalci se bodo na delavnicah lahko naučili tudi izdelovati pasje ovratnice in kreme za pasje tačke.