Zdaj uradno originalen: kraški pršut zaščiten v EU

Registrirane so še označbe za ptujski lük, šebreljski želodec, zgornjesavinjski želodec in prleško tünko.

pet, 15.06.2012, 13:12; spremenjen: 13:47

Ljubljana - Evropska komisija je danes uradno registrirala zaščiteno geografsko označbo za slovenski kmetijski proizvod kraški pršut. To je za Slovenijo peta zaščitena geografska označba na ravni EU.

Skupno je z označbami kakovosti EU (zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba in zaščitena tradicionalna posebnost) zdaj zaščitenih dvanajst kmetijskih proizvodov iz Slovenije. To so:

• sir tolminc

• ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

• nanoški sir

• kočevski gozdni med

• prleška tünka

• zgornjesavinjski želodec

• šebreljski želodec

• ptujski lük

• belokranjska pogača

• idrijski žlikrofi

• prekmurska gibanica

• kraški pršut

Na registracijo pa še čakajo kraški zašink, kraška panceta, kraški med, slovenski med, mohant, štajersko-prekmursko bučno olje, bovški sir in kranjska klobasa.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Fajhten

Kje je pa kranjska klobasa?
S temi zaščitami je v bistvu samo zmešnjava in cene so večje.
Sem rekel, da bom stestiral naše kranjske klobase. Sem že po prvi nehal. Moja ocena od 1-5 je tej, ki sem jo probal samo 2. No, se bom potrudil in nadaljeval.
Je pa hec v Avstriji, ker ne smejo prodajati KrainerWurst. Poznam mesarja, ki se piše Krainer, kaj pa on. Te zaščite so ena velika bedarija. Samo če pogledamo Kočevski med. Pa kdo to dons še kupi. Tam strelajo medvede, ki imajo radi med in jaz bom kupoval njihov med, malo morgen. Ptujsko čebulo ali tinko, ma nisem jest turk, da bom uporabljal u s pikcami.
Da o mohantu, sem Gorenjc ne rečem besede, stinkt zum Himmel!

25. julij 2012, ob 23:18:02
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej