Zdraviliške stavbe bodo še propadale

Če Šaričevim dedičem premoženje ne bo vrnjeno, bo zgodovinske stavbe v Radencih dobila država.

Objavljeno
30. april 2016 10.42
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Radenci – Čeprav je Sava Turizem zemljiškoknjižna lastnica večine zgodovinskih zdraviliških stavb v radenskem parku in Zdraviliškem naselju, to ne pomeni, da bodo pripadle njej, če bo denacionalizacijski zahtevek Šaričevih dedičev dokončno zavrnjen. Ker so bile stavbe ob lastninjenju Radenske izločene iz otvoritvene bilance, bo njihova lastnica postala državna Družba za svetovanje in upravljanje (DSU).

Podobno se bo zgodilo tudi z nekaterimi nepremičninami, ki so zemljiškoknjižno napisane na Radensko, d. d., in so bile prav tako izločene iz otvoritvene bilance Radenske pred lastninjenjem, ni pa povsem jasno, kaj bo z radenskim zdravstvenim domom v nacionalizirani zgodovinski vili na robu radenskega zdraviliškega parka in s Kapelskim domom v parku. Oba sta zemljiškoknjižno last občine Radenci, kako jih je občina dobila, ni jasno.

Zelo verjetno v last države

Ugotovitev je presenečenje tudi za radenskega župana Janka Rihtariča, ki je bil prepričan, da bodo nepremičnine v primeru dokončne zavrnitve denacionalizacijskega zahtevka dedičev nekdanjega lastnika polnilnice in zdravilišča Radenska Anteja Šariča in njegove žene Vilme ostale v lasti sedanjih lastnikov. V vodstvu nekdanje Radenske pa so že pred lastninjenjem vedeli za denacionalizacijski zahtevek Šaričevega sina Rudolfa, čeprav mu takrat jugoslovansko državljanstvo še ni bilo priznano, in so iz otvoritvene bilance izločili precejšen del nepremičnin v starem zdraviliškem jedru, ki so bile predmet njegovega zahtevka. S tem so tudi zmanjšali vrednost celotne Radenske in olajšali njeno poznejše lastninjenje. A zakon o zaključku lastninjenja podjetij v takšnih primerih določa, da sredstva postanejo last države oziroma njene Družbe za svetovanje in upravljanje, če je zahtevek za vračilo pravnomočno dokončno zavrnjen. Ker so se vsi denacionalizacijski postopki v zvezi z Radensko in Šariči na gornjeradgonski upravni enoti pravnomočno končali z zavrnitvijo večine zahtevkov Rudolfa Šariča, je sprememba lastništva razpadajočih stavb, ki kazijo podobo zdraviliških Radencev, že precej blizu. Počakati bo treba le še na razplet postopka pred sodiščem v Novem Mestu, kjer del premoženja zahtevata nazaj vnuka Anteja Šariča Michael Wiesler in Barbara Purre Wiesler. A tudi v tem primeru je sodišče prepričano, da je bilo premoženje odvzeto na podlagi avnojskega odloka in da zato njegovo vračanje ni mogoče.

V Sava Turizmu in Radenski skrivnostni

Na vprašanje Dela, kako se bo družba odzvala, če nepremičnine ne bodo vrnjene dedičem, so nam iz Sava Turizma odgovorili, da bodo od DSU odkupili le nepremičnine, ki so potrebne za osnovno dejavnost Zdravilišča Radenci in pri katerih ocenjujejo razvojni potencial v povezavi z zdraviliško in turistično ponudbo zdravilišča. Na vprašanje, kateri objekti bi jih zanimali, nam iz Sava Turizma niso odgovorili.

Tudi v Radenski, d. d., so bili precej nedoločni glede morebitnega odkupa katere od stavb, ki so bile priče nastanku in razvoju sedanjega podjetja. »Interes za določene objekte Radenska seveda ima, saj zmeraj iščemo nove priložnosti, a zdaj je o konkretnih načrtih še prezgodaj govoriti glede na to, da bodo vsi postopki trajali še nekaj časa,« so nam sporočili.

Zato se lahko zgodi, da bodo ob zavrnitvi vračila dedičem stavbe, ki jih je zaradi dolgotrajnih postopkov že močno načel zob časa, še naprej in še hitreje propadale. DSU v svojem lanskem poročilu toži o težavah pri iskanju novih lastnikov za takšne nepremičnine, kar dokazuje tudi Voglerjeva vila v Radencih. Ta je zaradi zavrnitve denacionalizacijskega zahtevka končala v lasti DSU, ki jo že sedem let neuspešno poskuša prodati, čeprav je začetno ceno skoraj 231.000 evrov znižala že na 86.400 evrov.