Zdravnik, ki je preprodajal zdravila, licenco menjal za svobodo

Zagorski zdravnik  Franc Grošelj ne sme več opravljati zdravniške službe. 

 

Objavljeno
09. junij 2014 21.18
Odpadna zdravila
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Zagorje – Priprti zagorski zdravnik Franc Grošelj, osumljen prometa z nedovoljenimi drogami, je Zdravniški zbornici Slovenije vrnil licenco za dejavnost splošne medicine. Zbornica je soglašala, da ne sme več samostojno opravljati zdravniške službe.

S tem manevrom je 72-letni Franc Grošelj, ki je bil v priporu slaba dva tedna, dosegel, da ga izpustijo. Brez licence ni ponovitvene nevarnosti, brez te pa odpade priporni razlog. Koncesionarja, ki je samo lani je izdal 993 belih receptov za psihoaktivna zdravila – enemu od pacientov v dobrih dveh letih kar 34.150 zdravil –, bo branil zagorski odvetnik Igor Grošelj, ki ne bo imel lahke naloge. Tožilstvo mu očita, da je drugim omogočal uživanje prepovedanih drog s tem, ko je neupravičeno izdajal recepte. Na dan naj bi pacientom predpisal tudi do 25 tablet, za beli recept pa naj bi zaračunal od pet do 50 evrov.

Dolgoročna rešitev

Neuradno je slišati pomisleke, da naj bi tožilstvo Grošlju težko dokazalo, koliko zdravil bi smel in koliko jih ne bi smel predpisati, saj zakonodaja tega ne določa. To je v domeni lečečih zdravnikov oziroma zdravniške zbornice. Če je za bele recepte, ki jih je izdajal odvisnikom, prejemal denar, pa bo to lahko stvar morebitnega drugega kazenskega postopka. Danes se z direktorico ZD Zagorje Danico Slapar sestane tudi župan Matjaž Švagan. Kakor je dejal za Delo, bodo iskali dolgoročno rešitev: odločali bodo, ali lahko v ambulanti zagotovijo nadaljnjo dejavnost v okviru javne mreže ali naj občina išče novega koncesionarja.