Zdravniki in zobozdravniki bodo novembra stavkali

Splošna stavka bo 8. novembra. Ministrica za zdravje: Za spremembe le stavkajoči zdravniki.

Objavljeno
06. oktober 2016 10.18
Posodobljeno
06. oktober 2016 11.18
jer/UKC, zdravstvo
Sandra Hanžič, N. Č.
Sandra Hanžič, N. Č.

Ljubljana − Zdravniški sindikat Fides je po več mesecih napovedovanja odločil, da bodo zdravniki in zobozdravniki vendarle stavkali. Zahtevajo noveliranje kolektivne pogodbe.

Splošna stavka bo 8. novembra ob 7. uri zjutraj. Stavkali bodo vse do uresničitve stavkovnih zahtev; sprejem standardov in normativov in višje plače mladim specialistom. Rešitev vidijo v izstop zdravnikov iz obstoječega enotnega plačnega sistema.

Družinski zdravniki, zbrani v sindikatu Praktikum, stavko podpirajo.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sicer upa, »da je vlada dovolj resna in da do stavke ne bo prišlo«. »Ne ta ne prejšnje vlade niso za zdravstvo naredile nič že zadnjih dvajset let. Ne moremo sedeti križem rok in le opazovati, kako zdravstvo propada.«

Ministrica za zdravje: Za spremembe le stavkajoči zdravniki

»Nisem presenečena nad tem, kar se dogaja. Preseneča pa me, da vsi goreče zagovarjajo spremembe v zdravstvu, ko pa so te tik pred tem, da jih sprejmejo v parlamentu, jih nenadoma ne podpirajo več in jih brez kakršnih koli vsebinskih argumentov zavrnejo. Tudi bivši minister za zdravje,« je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pred stavbo parlamenta komentirala tudi pomisleke poslancev o zakonu o lekarniški dejavnosti.

Povedala je še, da spremembe v zdravstvu očitno podpirajo samo zdravniki, ki so danes napovedali stavko, in o napovedani stavki povedala še: »Podrobnosti mi niso znane. Ko bom uradno obveščena, bom tudi to komentirala.«

»Ni več varno, niti ne strokovno«

V času stavke bo omejitev dela stavkajočih 40 ur na teden. Pri tem bodo upoštevali 7. člen zakona o stavki, ki velja za zdravnike. Pričakujejo, da bodo v vsaki delovni enoti poskrbeli za delo, v triaži pa bi delali najbolj izkušeni specialisti.

Predsednik sindikata Fides UKC Ljubljana Milenko Stankovič: »V času stavke bodo zdravniki v UKC lahko s svojim rednim delom pokrivali samo urgentni blok. Enkrat se moramo v državi resetirati.« Poudaril je, da je zdravnikova urna postavka »drobiž«: »Vsak privatnik s triletno šolo ima višjo plačo. Vse je šlo že predaleč. Za bolnike ni več niti varno ne strokovno.«

»Otrok čaka na zobozdravstveno terapijo devet let«

Alenka Krabonja iz sindikata Dens: »Želimo si manj pacientov na enega zobozdravnika. V povprečju en pacient lahko dobi le eno plombo in en pregled v enem letu. ZZZS nas bremeni z dodatno administracijo. Količina zdravnikov bi morala slediti številu pacientov, in ne zdravnikov.« Opozorila je, da država nima strategije za zobozdravstvo: Če danes dobi otrok napotnico, pride na vrsto za terapijo čez devet let.

»Višje plače mladim, da ne pobegnejo v tujino«

Predsednik sindikata UKC Maribor Boris Rižnar: »Prizadevamo si za višje plače mladih specialistov, da nam ne pobegnejo v tujino. Težave z anestezisti ostajajo. Od obljubljenih 250 kandidatov iz tujine smo dobili dva, a je ostal le eden. Na dan pa pridejo k nam trije anestezisti iz Hrvaške.«

Mladim specialistom je bilo z varčevalnimi ukrepi onemogočeno napredovanje, pri tem pa so na izgubi v povprečju eno bruto plačo letno. S stavko želijo doseči, da bi mladi specialisti vertikalno napredovali.

Slovensko zdravstvo sicer deluje v nevzdržnih razmerah, ki puščajo odtis na čedalje slabši kakovosti in varnosti dela − zaradi pomanjkanja kadra in posledične preutrujenosti, že zdavnaj dotrajane opreme in prostorov, neustrezne organizacije in plačila v smislu uravnilovke, ki ne ločuje med dobrim in slabim.

Z vlado so se v zadnjem letu pogajali o osmih členih, pri tem je Fides predlagal en člen, vlada pa ostalih sedem. Kuštrin je pri tem pojasnil, da se z vlado niso uspeli dogovoriti o standardih in normativih, ker ministrstvo meni, da bodo zdravniki pri tem pregledali le določen normativ in nič več. Kuštrin je ob tem dejal, da je strah odveč, a da bo zdravnik, ko bo preobremenjen, lahko vsakega dodatnega pacienta zavrnil.

V Fidesu so doslej že večkrat izrazili nezadovoljstvo s potekom pogajanj, maja se je glavni odbor sindikata tudi že preoblikoval v stavkovni odbor. Kuštrin je takrat napovedal, da zahtevajo dogovor o celoviti reformi pred marcem 2016, sicer se utegne zgoditi stavka.

V primeru stavke bodo na UKC urgentne primere obravnavali normalno

Fides zagotavlja, prav tako sporoča UKC Ljubljana, da bodo v primeru stavke normalno obravnavali vse paciente, mlajše od 18 let, starejše paciente nad 65 let, nosečnice, vse nujne paciente in paciente s sumom na onkološko bolezen, ki bi lahko resno poslabšala njihovo zdravstveno stanje zaradi odložene diagnostike. Zagotavljajo tudi, da bodo po ustaljenih postopkih potekale tudi vse preiskave, ki bodo nujne, in urgentno delo bo opravljeno tako kot običajno.

Slabe pogajalske izkušnje z ministrico

V sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um zdravniško stavko podpirajo, zato ker so v Fidesu stopili korak nazaj in si po novem prizadevajo, da bi imeli vsi zdravniki glede na število let od strokovnega izpita enako izhodiščno plačo. Igor Muževič, njegov predsednik, pravi, da razmišljajo o stavki. Odločitev o njej bodo sprejeli potem, ko jim bo ministrstvo odgovorilo na njihove zahteve (skrajni rok za to je 12. oktober). Vendar, glede na pretekle izkušnje z ministrstvom, ocenjuje, da je ta zelo verjetna. Poleg standardov in normativov, se zavzemajo za administrativne razbremenitve ter prepoved hkratnega dela na urgenci in v ambulanti. Zahtevajo še, da ministrica iz svojega zakona o zdravstveni dejavnosti črta določbo, ki onemogoča koncesionarstvo.

Počasi po poti zdravnikov

O stavki razmišljajo še v sindikatu delavcev v zdravstveni negi, priznava njen generalni sekretar Marjan Meglič. Kot drugi sindikati si tudi sami zavzemajo za uvedbo standardov in normativov. »Postali smo že neučakani,« pravi Meglič, saj nanje čakajo od decembra 2013. Zdravniško borbo za standarde podpirajo, saj so sami v enakem položaju. Dokler ti ne bodo sprejeti, svojim delodajalcem ne bodo mogli dokazati, da jih je premalo. Prav tako podpirajo boj za višje plače, saj so plače medicinskih sester sramotno nizke. Čeprav nosijo veliko odgovornost, mnoge prejemajo le nekaj več kot 600 evrov plače. Sejo republiškega odbora bodo imeli 20. oktobra, in takrat bodo znana odločitev o stavki.