Zdravniki pri premierki: v pričakovanju rešitev za zdravstvo

Prihodnji teden se bodo zdravniki in vlada ponovno dobili in skupaj določili strateške cilje. Prioriteta: družinska medicina.

Objavljeno
11. julij 2013 21.27
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Zdravniki so za zaprtimi vrati povedali premierki Alenki Bratušek in ministroma Tomažu Gantarju (za zdravstvo) in Urošu Čuferju (za finance), kakšne so v resnici razmere v zdravstvu. Bistveni del pogovora – o razvojnih ciljih – bo prihodnji teden.

Izjava premierke po sestanku je bila kratka: »Vesela sem, da smo se z zdravniki usedli za isto mizo. Glede odprtih vprašanj smo se bolj ali manj strinjali. Dejstvo je, da je kriza, in tej bo treba prilagoditi naše zdravstvo. Treba je ohraniti javno zdravstvo. Ostro obsojamo korupcijo,« je dejala.

S pogovorom je bil zadovoljen tudi Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice: »Od ministra za finance Uroša Čuferja smo dobili jasno sporočilo, da bo kriza dolga, globoka in nepredvidljiva. To je pomembno zaradi streznitve: potrebno bo racionalno zdravstvo. Pozvali so nas, naj aktivno sodelujemo. Seveda bomo. Že prihodnji teden se bomo ponovno dobili v isti zasedbi, ker pogovora nismo dokončali.«

Minister Tomaž Gantar je povedal, da bodo ukrepi kratkoročni (letošnji) in strateški. A je zelo presenetil z novico, da začasno ustavlja obravnavo intervencijskega zakona za zdravstvo, s katerim je do konca leta nameraval zbrati sto milijonov dodatnega denarja. Do zdaj je imel ta zakon največjo prioriteto v njegovem delovanju, a ga danes ne bo dal v obravnavo ekonomsko-socialnemu svetu, kot je bilo predvideno. Izvedeli smo, da zaradi prevelikih neskladij v koaliciji. Kako bodo torej izplavale iz zagate bolnišnice, ki so že vse po vrsti v težkem finančnem položaju, dobavitelji pa grozijo, da jim ne bodo več dobavljali zdravil?

»Za bolnišnice bomo našli rešitev do prvega septembra, obljubim,« je napovedala premierka Bratuškova. Kakšne rešitve pridejo v poštev, včeraj še ni vedela, minister Gantar pa je dejal, da to ne bo intervencijska zakonodaja, ampak morda kakšen drug vir. Toda: »Problemov je v resnici veliko, ne samo v zdravstvu, tudi drugod,« je dejal. Prihodnji teden bo imel zato sestanek z bolnišničnimi dobavitelji: »Denarja jim ne moremo zagotoviti, upam, da bomo sklenili sporazum,« je bil optimističen.

Minister je omenil še dve temi dveinpolurnega pogovora: družinsko medicino, za katero so se dogovorili, da jo bodo reševali prioritetno, in mlade zdravnike, ki ostajajo brez dela. Sloveniji grozi, da jo bo kljub pomanjkanju zdravnikov in preobremenjenosti sistema zapustila cela generacija mladih zdravnikov, ki ne dobijo zaposlitve. Tudi za njih je treba najti rešitev. Kakšno, včeraj nismo izvedeli.

O čem se bodo pogovarjali zdravniki in vlada prihodnji teden? »Treba je določiti partnerske oblike sodelovanja, vzpostaviti konkurenčnost med javnim in zasebnim v zdravstvu, opredeliti koncesije, spremeniti upravljanje bolnišnic in zaustaviti korupcijo. Najpomembnejša je opredelitev strateških ciljev: ali bomo sprejeli evropsko zakonodajo in kakšni so resursi države? Moramo ustvariti razmere za sodobno medicino in prioritetno obravnavati družinsko medicino,« je dejal Možina.