Zdravniki v koroški bolnišnici spet dežurajo

Od države pričakujejo sistemsko rešitev: enako plačilo za enako delo za vse slovenske zdravnike.

Objavljeno
23. maj 2014 16.59
celin študenti
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Vodstvo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se je dogovorilo z zdravniki, ki so maja prenehali dežurati. Dežurati bodo spet začeli v ponedeljek, vsi pa za pravičnejše plačevanje pričakujejo sistemsko rešitev od ministrstva.

Vodstvo bolnišnice, predstavniki sindikata Fides ter predstojniki oddelkov so na izredni seji sveta zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec (SBSG) dosegli dogovor o ponovnem vračilu soglasij za delo prek polnega delovnega časa. Štiriintrideset zdravnikov jih je iz prostesta proti varčevalnim ukrepom, ki so vsebovali plačilo dežurstev po referenčnem količniku, s prvim majem preklicalo in nehalo dežurati. Zaradi tega so po besedah direktorja SBSG Janeza Lavreta v treh tednih opravili za 20 odstotkov manj operacij.

Zdravniki bodo ponovno začeli dežurati že v ponedeljek, kot pojasnjuje Lavre pa bodo delno plačani po referenčnem, delno pa po plačnem količniku za svoje plačne razrede. Sporazum velja do konca leta, tako vodstvo kot zdravniki pa pričakujejo, da se za vse zdravnike v Sloveniji uredi enotno plačilo. »Ob pogojih ki smo jih imeli, smo se s Fidesom dogovorili, da zdravniki začnejo delati tako kot prej, plačilo pa bo znotraj okvirov, ki nam jih poslovanje v zaostrenih finančnih razmerah omogoča.« Predstojniki bodo drugače organizirali delovne skupine, ponekod uvedli drseč delovni čas, se bolj zavzeto pogajali z dobavitelji in opozarjali, kako se morajo urediti sistemske zadeve. Finančni rezultati sporazuma bodo predstavljeni na naslednji seji sveta zavoda, ta bo 19. junija.

Na zahtevo ministrstva za zdravje so morali v finančnem načrtu SBSG povečati odhodke za 670.000 evrov, kar predstavlja drugi obrok odprave plačnih nesorazmerij, predviden za januar 2015. »Brez prihodkov za to se mora bolnišnica zavezati, da bo znesek pokrila iz lastnih sredstev, z varčevanjem. Nekaj možnosti, da ta znesek privarčujemo, nam ostane pri zdravilih in zdravstvenem materialu,« pravi Lavre. Bolnišnica za slednje sicer porabi 6 milijonov evrov na leto.