Zdravniki v Mariboru ne govorijo slovensko

Slovenskim zdravnikom 300, hrvaškim pa 1250 evrov za 12 ur dela.

Objavljeno
29. februar 2016 21.22
regent/forenzicna psihiatrija
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Maribor – Domače anesteziologe, ki so bili v petek popoldne na razporedu za dežuranje v bolnišnici, so poslali domov. Namesto njih so prišli prvi štirje zdravniki iz hrvaške Reke. Z bolniki niso govorili slovensko, prevajalca ni bilo. Razmere so že zato nezakonite in nevarne.

Znan je primer izpred enajstih let, ko je na Ravnah na Koroškem družina dvakrat obiskala zdravnika, kljub temu pa je 14-letni sin zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrl. Ali je bil kriv jezik – zdravnik je pred kratkim prišel iz Beograda – ali tudi njegovo strokovno neznanje, je takrat v nadzoru ugotavljala zdravniška zbornica. Zdravniki morajo pred začetkom dela po zakonu opraviti tečaj slovenščine. Odločitev o zahtevani ravni jezika je v rokah delodajalca. V primeru mariborske bolnišnice, kjer so začeli delati Hrvati, v rokah Gregorja Pivca. Pomemben pa je tudi finančni vidik njihove zaposlitve.

Če bi dežurali mariborski zdravniki, bi za 12 ur dela zaslužili vsak po 300 (v soboto) oziroma 360 evrov bruto (v nedeljo). Vsakemu hrvaškemu zdravniku pa bo direktor plačal za 12 ur dela po 1250 evrov bruto. To pomeni, da bo namesto 1200 ali največ 1440 evrov domačim odštel za isti čas dela 5000 evrov hrvaškim zdravnikom. Zakaj se je Pivec odločil za dražji korak, bo najbrž še pojasnil javnosti, prav tako, zakaj ni raje najel ljubljanskih anesteziologov. Z najetjem Hrvatov je zelo razburil tudi zdravnike v drugih bolnišnicah, med katerimi je včeraj zakrožilo pismo iz Maribora. Anesteziologa iz Brežic in Novega mesta, ki sta prišla na pomoč UKC Maribor, delata namreč tam za 40 evrov bruto na uro.