Zdravniki zamrznili odpovedi

Namero o odpovedi so družinski zdravniki v Zdravstvenem domu Celje preložili za mesec dni
Fotografija: Zdravstveni dom v Gregorčičev 5 v Celju. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Zdravstveni dom v Gregorčičev 5 v Celju. FOTO: Jure Eržen

Celje – Po popoldanskem sestanku z vodstvom in seznanitvi s predlogom ministra za zdravje Aleša Šabedra 11 družinskih zdravnikov, ki so sredi marca napovedali odpoved delovnega razmerja s 1. majem, teh sicer ni umaknilo, so pa namero o odhodu zamrznili do 1. junija.

Vodstvo ZD Celje je zdravnikom družinske medicine, ki so tako kot mnogi njihovi kolegi drugod po Sloveniji zahtevali spremembe aktualnega Splošnega dogovora oziroma zmanjšanje prekomerne obremenjenosti, predstavilo predlog ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki predlaga sprejetje aneksa Splošnemu dogovoru za leto 2019 – gre za spremembe prvega, drugega in tretjega odstavka 5. člena Priloge ZD ZAS.

S predlogom, kot trdijo v ZD Celje, so zdravniki zadovoljni, saj je ministrstvo za zdravje ugodilo njihovi glavni zahtevi po omejitvi prevzema stalnih pacientov na največ 1.895 glavarinskih količnikov za zavarovane osebe s tem, da nobena zavarovana oseba ne ostane brez osebnega izbranega zdravnika.

Po prvih informacijah se zdravniki družinske medicine v ZD Celje torej strinjajo s tem, da svojih sedanjih pacientov ne bodo izpisovali in bodo zanje še naprej skrbeli.

Po seznanitvi s predlogom ministrstva, ki jo predlaga zavarovalnica, so zdravniki poudarili, da gre le za predlog in da aneks še ni sprejet. Zato so se odločili, da svoje odpovedi zamrznejo do 1. junija. Če aneks do takrat ne bo sprejet, bodo odpovedali delovno razmerje v ZD Celje.

Zdravstveni dom Celje pa ima tudi druge težave zaradi premalo zdravnikov. Ker sta upokojeni zdravnik, ki v imenu ZD Celje oskrbuje stanovalce doma starejših Sv. Jožefa v Celju in zdravnica, ki skrbi za stanovalce doma starejših Dom ob Savinji Celje napovedala zaključek dela, je celjski mestni svet že v torek s soglasjem ministrstva Zdravstvenemu domu Celje odobril koncesiji za dva zdravnika.

Komentarji: