Zdravniki zavračajo namigovanja ministrice

Zbiranje podpisov v ambulantah ni mogoče, trdijo v združenju zasebnih zdravnikov.

Objavljeno
13. oktober 2017 15.46
L. Z., STA
L. Z., STA
Ljubljana − V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije zavračajo namigovanja ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, da se menda v nekaterih ambulantah zbirajo podpisi v podporo referendumu o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Kot poudarjajo, zbiranje podpisov v ambulantah sploh ni mogoče in da gre za zavajanje.

Informiranje ni zbiranje

Kot navajajo, zakonodaja določa, da mora volivec poseben obrazec podpisati in podpisan obrazec odnesti v potrditev podpisa na upravno enoto, nato pa podpisanega v originalu poslati na naslov pobudnika. Zbiranje podpisov v ambulantah torej ni mogoče, poudarjajo v združenju zasebnih zdravnikov.

Dodajajo pa, da so v ambulantah zasebnih zdravnikov na voljo informacije o tem, da zbiranje podpisov poteka in na kakšen način je podpis mogoče oddati. »Naše razumevanje demokracije namreč vključuje tudi celovito obveščanje državljanov, ki so hkrati, ko obiščejo naše ambulante, tudi naši bolniki. In prav je, da so ti čim bolj obveščeni, saj bodo kot bolniki najbolj čutili tudi posledice zakona,« so zapisali v sporočilu za medije.

Kaj je neetično?

Pri tem poudarjajo, da je neetično obljubljati državljanom oziroma bolnikom storitve, do katerih potem predolgo ne morejo priti, neetično je pustiti bolnike umirati v predolgih čakalnih vrstah, neetično je sprejemati zakone, ki bodo še zmanjšali dostop bolnikov do zdravstvenih storitev, neetično je ne sprejeti celovite zdravstvene reforme, ki bi preprečila umiranje našega zdravstvenega sistema.

Kolar Celarčeva je namreč dejala, da zdravniki v ambulantah nagovarjajo bolnike k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. To je označila za neetično in zavajajoče. Zato je o teh aktivnostih obvestila varuhinjo človekovih pravic.

Podpise za začetek referendumskih postopkov je v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, zbirali pa so jih tudi v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Podpise pod zahtevo referenduma so začeli zbirati 3. oktobra, v 35 dneh jih morajo za zahtevo zbrati najmanj 40.000.