Zdravniška zbornica: ministrica za zdravje objektivno odgovorna za izolski dogodek

Zdravniška zbornica je prepričana o vsaj objektivni odgovornosti ministrice Kolar Celarčeve za streljanje v Izoli.

Objavljeno
25. avgust 2016 14.28
jsu*Kolar Celarc
Vi. V., STA
Vi. V., STA

Na današnji novinarski konferenci je predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina dejal, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc za dogodek v izolski bolnišnici objektivno odgovorna. Postavlja se tudi vprašanje o subjektivni odgovornosti.

Predsednica odbora zasebnih zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije Helena Mole odločevalce poziva, naj ne delajo dodatne škode in odidejo, če ne vidijo realne slike. Po njenih besedah si v zdravstvenem sistemu ne želijo varnostnikov, ampak urejen zdravstveni sistem, v katerem zdravniki lahko delajo dobro, strokovno in za bolnike.

»Napadi so vse hujši in jih je vse več. Za nas so to izredne razmere. Ne vemo, kako umiriti in potolažiti kolege. Kako lahko nekdo zbrano brez skrbi, z mislijo na bolnika opravlja svoje delo, ko nima časa, ko menedžment pritiska zaradi zmanjševanja stroškov, človek pa ne ve, ali bo živ prišel iz službe,« se je vprašal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin in dodal, da naj tisti, ki govorijo, da je treba v zdravstvene ustanove pripeljati varnostnike in namestiti direktorje kovin, čim prej odidejo.

Zdravniška zbornica protestira nad ocenami Kolar Celarčeve, da čakalne dobe ne morejo biti vzrok za ponedeljkov tragični ekscesni primer. V zbornici so prepričani, da je izolski dogodek, v katerem je 70-letnik ubil svojega urologa in nato še policista, povezan s stanjem v slovenskem zdravstvu.

»Ministrica nosi najmanj objektivno odgovornost za ta tragični dogodek, ki je posledica predlogih čakalnih dob. Z njenim neukrepanjem pri skrajševanju čakalnih dob in nerazumevanjem potrebe po odpravi vzrokov, ki so pripeljali do problemov v zdravstvu, se pojavlja tudi vprašanje subjektivne odgovornosti,« meni Možina.

Kuštrin je prepričan, da v izolski bolnišnici ni šlo za ekscesni dogodek, ampak za proizvod slabih družbenih razmer, »gnilega odnosa do zdravnikov in zdravniškega poklica«. Dogodek je povzročila družbena klima, to pa so politiki, ki ljudem obljubljajo vse, je prepričan.