Zdravniška zbornica pri smrti otrok na srčni kirurgiji prepozna

Prvi trije primeri smrt otrok so v skladu z veljavnimi zborničnimi akti zastarali, za zbornico je zadeva končana.

Objavljeno
24. februar 2016 14.48
S. P., STA
S. P., STA

Ljubljana − Tožilec zdravniške zbornice je ocenil, da so prvi trije primeri smrti v programu otroške srčne kirurgije zastarali, v četrtem primeru, ki sicer še ni zastaral, pa po njegovi oceni ne gre za strokovno napako ali sum kakršnega koli kaznivega dejanja, so poročale Finance. Za zbornico je zadeva kar se tiče teh štirih primerov v tej točki zaključena.

Kot so v pisnem sporočilu pojasnili na zbornici, je tožilec v skladu z zahtevo zborničnega odbora za strokovno-medicinska vprašanja opravil pregled dokumentacije štirih primerov, ki jih je izpostavilo poročilo o nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije. Ugotovil je, da so prvi trije primeri v skladu z veljavnimi zborničnimi akti zastarali, zato je po njegovem mnenju zadeva v tem trenutku zaključena.

Prav tako je po oceni tožilca zaključen še četrti primer. Ta sicer še ni zastaral, a je tožilec na podlagi dokumentacije o tem primeru ocenil, da ni šlo za strokovno napako oziroma sum kakršnega koli kaznivega dejanja, ki bi bilo lahko predmet obravnave na zbornici.

V tem četrtem primeru je namreč po navedbah zbornice strokovni kolegij Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sklenil, da bolnik potrebuje še četrto operacijo, ki pa ni bila opravljena. »Ugotavljanje organizacijskega dela institucije UKC Ljubljana, in sicer zakaj operacija ni bila izvedena, ni v pristojnosti tožilca,« so pojasnili.

Tožilec bo po zagotovilih zbornice v primeru, ko bi nadaljnja preiskava policije pokazala, da je v omenjenih štirih primerih dejansko šlo za kazniva dejanja, in če bodo ti postopki tudi pravnomočno zaključeni, takoj predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem zdravniške zbornice. »Glede na trenutni potek sodnih in kriminalističnih preiskav, ki jih pozorno spremljamo, in ko bodo pravosodni organi odločili o nekaterih spornih dogodkih, bomo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi,« so dodali.

Na zbornici so pri tem še poudarili, da so opravili ključni in najtežji del dela v primeru preiskovanja smrti v programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. Na zahtevo ministrstva za zdravje so izvedli mednarodni nadzor nad potekom programa, ki ima značaj sistemskega nadzora. Poudarili so, da sta zdaj na vrsti ministrstvo za zdravje in UKC Ljubljana, ki morata izpeljati korektivne ukrepe ter zagotoviti program, ki bo kakovosten in zaupanja vreden v domačem in mednarodnem prostoru.