Zdravniške organizacije svojim članom: Spregovorite o korupciji

ZZS lahko izvede postopke, če obstaja priznanje ali zadosti dokazov, še pred končanjem preiskave.

Objavljeno
23. december 2013 17.40
suhadolnik urgenca
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Zdravniške organizacije so se danes sestale zaradi aktualnih razmer v zdravstvu in pozvale direktorje javnih zavodov k pojasnilom.

»Podpiramo prizadevanja organov pregona v zvezi z odkrivanjem korupcije in slabe poslovne prakse v slovenskem zdravstvu,« so zapisali v sporočilu za javnost.

ZZS bo v skladu s pooblastili po končani preiskavi na podlagi dokazov izvedla predpisane postopke preko tožilca in razsodišča ZZS ter izrekla ustrezne sankcije zdravnikom, ki so kršili Kodeks medicinske deontologije, so sporočili in dodali, da lahko v primeru priznanja krivde posameznega zdravnika ali posredovanja prepričljivih dokazov o korupciji s strani zavodov lahko ZZS izvede postopke že pred končanjem preiskav in sodnih postopkov.

Predsednik ZZS prim. Andrej Možina je dejal :»Vse naše aktivne člane s funkcijami in zadolžitvami v zdravniških organizacijah, ki so morebiti v preiskovalnih postopkih, pozivamo, da se zaradi možnosti konflikta interesov oz. neobremenjenega dela organizacij odpovedo funkcijam do razjasnitve svoje vloge pri teh dejanjih.«

»Vse direktorje javnih zdravstvenih zavodov in vse zdravstvene ministre - tako aktualne kot prejšnje - pozivam k javnim pojasnilom o subjektivni in objektivni odgovornosti,« je dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Pozvali so tudi vse člane regijskih odborov ZZS naj spregovorijo o aktualnem stanju in obsegu korupcije v njihovi sredini in v zdravstvu nasploh.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva dr. Pavel Poredoš je dejal, da »podpirajo odgovorno vlogo najvišjih strokovnih organov v državi pri vzpostavitvi standardov medicinske opreme in posledično preprečevanje korupcije in slabe poslovne prakse.«