Zdravniško zbornico oglobili za 238.000 evrov

Kazen zdravniški zbornici za pravilnika iz leta 1995, ki že poldrugo leto ne veljata več.

Objavljeno
18. december 2013 21.12
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Zdravniška zbornica Slovenije mora plačati 238.000 evrov kazni in še 23.800 evrov takse, Gordana Kalan Živčec pa 6500 evrov kazni in 650 evrov takse, je odločil Urad RS za varstvo konkurence pod vodstvom Josipa Falaka. Vzrok? Pravilnik o najnižji zdravniški tarifi iz leta 1995.

Zdravniška zbornica je pred 18 leti sprejela pravilnika o zdravniški tarifi in o nadzoru zdravniške tarife. Prvi je določal najnižje možne cene zdravniškega dela, drugi pa je predvideval ukrepe proti zdravnikom, ki se pravilnika ne bi držali. Leta 2011 se je začel za omenjena pravilnika zanimati urad za varstvo konkurence, ki je nato 17. maja 2012 izdal zoper zdravniško zbornico zaradi pravilnikov sklep o uvedbi postopka. Zbornica, ki jo je takrat vodila Gordana Kalan Živčec, je pičlih šest dni pozneje, torej takoj, oba pravilnika umaknila s spletnih strani zbornice, le teden dni za tem (30. maja) pa sta bila preklicana v uradnem listu. Kljub temu je urad lani jeseni izdal proti zbornici in njeni predsednici odločbo, v kateri je ugotovil kršitev. Ta torek pa sta tako zbornica kot njena nekdanja predsednica prejeli še odločbi o visoki globi.

Urad je v odločbi med drugim ugotovil, da je tudi zdravniška zbornica podjetje, ki opravlja gospodarsko dejavnost (samo na podjetja se namreč lahko nanaša skrb za prosto konkurenco). Sklep je utemeljil s šestim členom zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki prepoveduje določanje cen ali drugih poslovnih pogojev. Kaj menijo prizadeti?

»Na sklep se bomo pritožili. Kazen je zelo visoka, saj pomeni kar šest odstotkov letnega proračuna zbornice. Nismo nameravali omejevati konkurence. Ko sem postal predsednik zbornice, smo še enkrat pozvali člane, naj neveljavnih pravilnikov ne upoštevajo. In jih niso – cene v Murski Soboti so povsem drugačne kot v Portorožu,« je povedal Andrej Možina, sedanji predsednik zbornice.

»Prvič sem izvedela, da sta pravilnika v nasprotju z evropsko zakonodajo, maja 2012. Takoj smo ju preklicali. Menim, da je urad za varstvo konkurence že z opozorilom dosegel svoj cilj. Seveda se bom pritožila. Nisem odgovorna za pravilnika, ki sta veljala od leta 1995. Zbornica ni imela od tega niti tolarja oziroma evra zaslužka. Naj še povem, da so po tem, ko sta pravilnika nehala veljati, z občin spraševali, kako naj predvidijo cene mrliško-ogledne službe in raznih potrdil, ki jih moramo izdajati zdravniki, ko ni več nobene podlage,« je povedala Gordana Kalan Živčec.