Zdravstvene kolonije: lani manj otrok, letos več?

Več denarja ZZZS za letovanja: Za zdravstveni oddih otrok so starši prispevali precejšen del denarja, po novem bo drugače.

Objavljeno
04. marec 2015 19.47
Terapija s konji v zdravilišču na Rakitni 07.junija 2013
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič
Ljubljana – Z letošnjim letom se spreminja sofinanciranje zdravstvenih letovanj za otroke. ZZZS bo za dan letovanja prispeval slabih deset evrov več, zato staršem verjetno ne bo več treba doplačevati, tako vsaj zagotavljajo na ZZZS.

Pogoji za udeležbo otrok na zdravstvenem letovanju, ki jih določa Zavod za zdravstveno zavarovanje republike Slovenije (ZZZS), so se spremenili pred dobrega pol leta. Pregledali smo, ali je zaradi spremembe – otroci morajo po novem imeti vsaj dva obiska pri osebnem zdravniku, če se želijo udeležiti zdravstvene kolonije – res letovalo veliko manj otrok.

Stroga navodila ZZZS

Pravila glede pravice do zdravstvenega letovanja otrok se lani niso spremenila in ostajajo enaka že več kot 15 let, pojasnjujejo na ZZZS. Otroci, ki so večkrat hospitalizirani ali pogosteje bolni, imajo pravico do letovanja v organizirani in strokovno vodeni zdravstveni koloniji. Zaradi nejasnosti pri razumevanju pravil so lani v javnem razpisu opredelili, da so do sofinanciranja letovanja upravičeni tisti otroci, ki imajo v medicinski dokumentaciji vsaj dva zapisa v obdobju od razpisa za leto 2013.

»Zaradi zaznanih zlorab pri izbiri otrok je ZZZS izvajalce zdravstvenih storitev posebej obvestil, da obstaja možnost, da bo od izdajateljev neopravičenih potrdil zahteval povrnitev stroškov zdravstvenega letovanja,« priznajo na ZZZS.

Lani manj otrok

Teden dni pred odhodom na počitnice je bila lani zasedena le tretjina prostih mest, zato so zdravnike pozvali, naj staršem, ki zaprosijo za napotilo na letovanje, tega tudi izdajo.

Podatki ZPMS kažejo, da se je lani na zdravstveno letovanje prek ZZZS odpravilo 3163 otrok (od 5497, ki so jim ga odobrili), predlani pa 4631 (odobrili so ga 5076). Na ZZZS pa pravijo, da je bil načrt letovanj za leti 2013 in 2014 enak, in sicer naj bi letovalo 8594 otrok po 14 dni, sredstva pa so bila zagotovljena v višini 1.975.998 evrov, čeprav je bila realizacija tega programa že leta 2013 le 84-odstotna. Vzrok za to pripisujejo slabi finančni situaciji in neugodnim gospodarskim razmeram, zaradi katerih starši niso mogli prispevati denarja za kolonije. »Nižja realizacija je tudi posledica opozoril strokovne službe ZZZS pediatrom, da je pri izdaji potrdil treba spoštovati pravila obveznega zavarovanja.«

Lani je po njihovih podatkih letovalo 5457 otrok, v povprečju po deset dni, kar je stalo 922.162 evrov in je le polovična realizacija glede na vrednost sklenjenih pogodb z izvajalci letovanj. ZZZS jih je sofinanciral v višini 16,42 evra, celotna povprečna cena letovanja je znašala 32,42 evra na dan. Prispevki staršev so se gibali od nič do največ 37,5 evra na dan.

Varna družba

Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), opisuje, da je bilo za mnoge starše, katerih otroci so pogosteje bolni ali okrevajo po prebolelih boleznih, zdravstveno letovanje edina možnost, da otroci del zdravstvene rehabilitacije preživijo v varni družbi vrstnikov in so popolnoma nestigmatizirani.

Na ZPMS ugotavljajo, da je med območnimi enotami ZZZS bistvena razlika v realizaciji letovanj (od pet do sto odstotkov), kar po njihovih ocenah kaže, da je način izbire otrok pri pediatrih različen. Dodajajo, da nekateri zdravstveni zavodi pripravljajo spiske tistih, ki bi bili upravičeni do zdravstvenih letovanj, in jih posredujejo organizatorjem, drugi pa čakajo, da jih starši sami vprašajo za možnosti letovanja. Čeprav nekateri zdravniki zdravijo po tisoč ali več otrok, jih lani veliko ni predlagalo nobenega otroka, kar je lahko posledica tega, da niso strokovno avtonomni, ugibajo na ZPMS. »Ali sami odločajo o posamezniku, ki ga napotijo na zdravstveno letovanje, ali pa zaradi navodil, ki so jih prejeli od ZZZS, da bodo zdravniki finančno sankcionirani, če se navodil ne bodo držali, o napotitvah sploh nočejo razmišljati,« se sprašuje Krašna.

Brez prispevka staršev

Konec decembra 2014 je upravni odbor ZZZS sprejel sklep o načrtu zdravstvenega letovanja v letošnjem letu. Načrtujejo ga za 6647 otrok, ki bodo letovali po deset dni. Sofinanciranje cene dneva letovanja so povišali in po novem znaša 25 evrov. »S povišanim prispevkom ZZZS se bo prispevek staršev občutno znižal oziroma ga sploh ne bo več.« Pričakujejo, da se bo letos lahko več otrok udeležilo letovanja. Sredstva za to znašajo 1.661.750 evrov.

Zaradi nižje realizacije v lanskem letu za približno 314.000 evrov je za letos za sofinanciranje zdravstvenega letovanja otrok in šolarjev planiranih manj sredstev. Preostala sredstva se bodo namenila za izvajanje zdravstvenega programa v razvojnih ambulantah za otroke v zdravstvenih domovih, in sicer za dodatne zaposlitve nevrofiziaterapevtov. Povečuje se namreč število dojenčkov v razvojnih ambulantah, ki potrebujejo terapijo.