Zdravstveni dom vzel za talca

Dr. Ervin Pečnik bo še naprej zdravnik, a pod drugim direktorjem.

Objavljeno
30. september 2016 21.47
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Dravograd – Dr. Ervin Pečnik, edini zdravnik z veljavno licenco v dravograjskem zdrav­stvenem domu in dosedanji direktor te ustanove, grozi, da bo zapustil zavod, če občina ne bo odpoklicala štirih od sedmih članov sveta zavoda. Ta je z današnjim dnem za vršilca dolžnosti direktorja imenoval Jožeta Studenčnika, čeprav se je za direktorski položaj znova potegoval tudi Pečnik.

Če bo dr. Ervin Pečnik, dolgoletni zdravnik splošne medicine, uresničil svoje grožnje, zdravstveni dom v Dravogradu nima več pogojev za obstanek. »Brez njega lahko ZD zapremo ali pa ga spremenimo v zdravstveno postajo katerega od koroških zdravstvenih domov, če bi seveda kdo sploh želel prevzeti naše paciente,« pravi Marijana Cigala, dravograjska županja. Prepričana je, da občina ZD potrebuje, zato bo storila vse, da ga bo obdržala. Napovedala je, da bo seji občinskega sveta 13. oktobra predlagala odpoklic vseh štirih občinskih predstavnikov v svetu ZD, nov svet pa bo nato objavil nov razpis za direktorja. Pečnik se tokrat nanj naj ne bi prijavil. Cigala pravi, da občina ni nikoli dajala napotkov, kako naj predstavniki občine v svetu javnega zavoda odločajo, a pričakuje, da bodo v njem zagovarjali pričakovanja ustanoviteljice. »Razmere, v katerih smo se znašli, nam niso ne v čast in ne v prid,« meni županja, ki pričakuje, da bodo občinski člani sveta zavoda še pred sejo sami spoznali, da je najbolje, če odstopijo.

Ob Pečnikovem odhodu zdravstveni dom ne bi ostal le brez zdravnika z licenco, ampak tudi brez mentorja trem specializantom, ki bodo specializacije končali do konca leta 2018, prva zdravnica splošne medicine pa že do konca letošnjega leta. Dr. Ervin Pečnik je zavrnil očitke, da zdravstveni dom posluje slabo. Pojasnil je, da so v prvi polovici leta šli v naložbe, zaradi katerih zdaj izkazujejo izgubo v višini 30.000 evrov, a je prepričan, da bo poslovni izid konec leta enak lanskemu. »To je pozitiven,« pravi Pečnik.

Njegov pooblaščenec, odvetnik Borut Razgoršek, je rekel, da je Pečnik dobro premislil, za kaj bo porabil denar, za svet zavod pa tega ne more trditi. V enem letu so sklicali trinajst ali celo štirinajst sej in si za vsako izplačali za 800 evrov sejnin. Predsednik sveta zavoda Jože Pšeničnik za pojasnila ni bil dosegljiv, telefon je v prazno zvonil tudi vršilcu dolžnosti direktorja Jožetu Studenčniku.