Zdravstveno zavarovanje: Pomembno drugo mnenje

Asistenčno zavarovanje Best doctors je v svetu znano že dve desetletji. Pri nas so v dobrem letu pridobili 1600 članov.

Objavljeno
15. marec 2014 18.39
Posodobljeno
16. marec 2014 14.00
Eva Senčar, Nedelo
Eva Senčar, Nedelo
Asistenčno zavarovanje Best Doctors, ki je v svetu uveljavljeno že dve desetletji, Slovenci pa se lahko tej organizaciji pridružimo leto dni, za nekatere hude bolezni omogoča brezplačno zdravljenje po lastni izbiri pri najboljših specialistih po svetu. Tovrstna podpora je najbolj zanimiva za rakave bolnike, pravijo v BP, vendar se pri nas še nihče med njimi ne zdravi po tako imenovanem programu Odločilna prednost (Critical Advantage). Nekateri med njimi pa so že izkoristili drugo mnenje, ki je prav tako del te ponudbe.

V Sloveniji je bilo na seznamu Agencije za zavarovalni nadzor decembra lani okoli 660 zavarovalnic, ki imajo sedež v tujini in ki lahko v Sloveniji opravljajo zavarovalne posle neposredno, brez podružnic. Best Doctors (BD) je ena izmed njih in je tako imenovana asistenca: dopolnitev, nadgradnja in pomoč. A da bo jasno že na začetku, pojasnjuje Iztok Pečnik iz podjetja Eureko, ki zastopa BD, ta asistenca nikakor ne more biti konkurenca sedanjemu zdravstvenemu sistemu. Kot dodatno ponudbo jo je za svoje zavarovance vključila še Zavarovalnica Maribor.

BD na svetovnem trgu obstajajo več kot dvajset let, pokrivajo 70 držav in imajo 30 milijonov strank. Pri nas se je v poldrugem letu pridobivanja članstva v BD včlanilo okoli 1600 ljudi, Pečnik je sam prvi član.

Zamisel tovrstne podpore se je rodila leta 1989 v Bostonu na harvardski medicinski fakulteti. Svetovne statistike so si glede pravilnosti postavljenih diagnoz različne, vendar nobena od njih ne kaže manj kot 20 odstotkov zmotljivosti, pozneje spremenjenih diagnoz oziroma drugih mnenj na podlagi preverjenih diagnoz pa je tudi do 35 odstotkov. Mnogi, ki zbolijo za hujšo boleznijo, želijo preveril že postavljeno diagnozo in drugo mnenje je bil temelj zamisli za razvoj te asistenčne zavarovalnice. Naslednje vprašanje, ki se obolelemu postavi, je, katere možnosti za zdravljenje še ima poleg predlagane, pravi Pečnik.

Drugo mnenje

Do drugega mnenja ima zavarovanec pravico po tem, ko predloži dokumentacijo o bolezni in diagnozo. Petdeset tisoč zdravnikov je vključenih v to organizacijo, med njimi se za zdravljenje posameznika po sistemu glasovanja (voting), ki ga opravijo zdravniki sami, izbere najprimernejšega. Poenostavljeno rečeno, pravi Pečnik, te zdravnike vprašajo, koga izmed treh ožje specializiranih strokovnjakov bi izbrali za zdravljenje, nato pa se odloči sam bolnik. V BD na podlagi drugega mnenja v kar 60 odstotkih spremenijo načrt zdravljenja. V mnogih primerih je hitrost odločanja življenjsko pomembna in načrt na podlagi drugega mnenja je na razpolago v 14 dneh.

»Povsem mogoče je, da BD v nekaterih primerih ne bo krila zdravljenja, bo pa drugo mnenje pripomoglo k novi presoji in načrtu zdravljenja domačega zdravnika ali pa bomo iskali drugačne možnosti v bližnji evropski državi,« zagotavlja Pečnik.

Bolnik se odloča za zdravnika, ne pa za lokacijo zdravljenja, vendar bo oseba odšla na tisto kliniko, kjer izbrani zdravnik deluje. BD ima obsežno bazo podatkov, članom so dostopne tudi reference in članki zdravnikov, kar olajša izbiro glede na specifiko bolezni. Velika področja, kot sta pediatrija in onkologija, so razdeljena na podskupine; onkološko področje, recimo, ima 6000 podskupin. Med 53.000 zdravniki v sistemu BD je približno 6000 onkologov.

Best Doctors krije zdravljenje malignih tumorjev, katerih maligne celice rastejo nenadzorovano in se širijo v sosednja tkiva (sem spadata tudi levkemija in Hodgkinov limfom), obvodno operacijo koronarne arterije, odprto operacijo na srcu, bolezni srčnih zaklopk in njihovo zamenjavo v okviru zdravljenja bolezni, presaditev organa živega darovalca, tudi presaditev kostnega mozga ter vse nevrokirurške posege na možganih in znotraj lobanje (tudi benigni tumorji ali ciste).

Če rak neposredno ne ogroža življenja in ga lahko zdravimo v domači ambulanti ali bolnišnici, BD ne krije zdravljenja.

Trije koraki do zdravljenja

Pečnik pojasnjuje, da ima BD v ozadju pozavarovalnice, ki skrbijo za sredstva. Njihovi izračuni pravijo, da celostno zdravljenje rakave bolezni stane od 100.000 do 200.000 evrov. Član, ki mu BD prizna pravico zdravljenja, ima v času bivanja v tujini prav tako krito bivanje v hotelu, letalske in druge prevoze, enako njegov spremljevalec. Vse plačuje z vavčerji, zanj pa skrbi pooblaščena oseba. Na ta način se je mogoče zdraviti, dokler niso izčrpana sredstva v višini dveh milijonov evrov, zagotavlja Iztok Pečnik.

Včlani se lahko vsakdo od starosti 30 dni do 60 let, članstvo zapade s starostjo 75 let. Pogoj je, da je človek zdrav, če je prebolel hujšo bolezen, mora od nje miniti najmanj deset let. Če v šestih mesecih po včlanjenju član zboli za neko hujšo boleznijo – pri tem je odločilen datum diagnosticiranja –, ji BD ne bo krila zdravljenja, imel pa bo kljub temu pravico do drugega mnenja, zatrjuje Pečnik. In še: »Če bi član po preteku polletne karence zbolel za neko drugo boleznijo iz nabora BD, potem so zagotovljene vse možnosti za kritje zdravljenja te druge bolezni.« Premije za otroke do 18. leta so občutno nižje, sicer pa je letna premija 180 evrov, če je plačilo obrokov mesečno.