Zdravstvo in socialno varstvo pred stavko

»Stavkali bomo, če ne bo vlada bistveno omilila napovedanih varčevalnih ukrepov.«

Objavljeno
27. marec 2012 23.50
Mi. Z., notranja politika
Mi. Z., notranja politika

Ljubljana – Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije (ZSVS), v katerega je vključenih okoli 20.000 zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, od tega 17.500 javnih uslužbencev, je danes začel med člani zbirati podpise za stavko.

Kot je sredi dneva povedal predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič, so prvi odzivi članov zelo veliki. »Stavkali bomo, če ne bo vlada bistveno omilila napovedanih varčevalnih ukrepov,« je povedal Zvonko Vukadinovič, predsednik sindikata v imenu zaposlenih vseh poklicnih profilov – sester, bolničark, kuharjev, strežnic...

»Ljudje po ukrepih, ki jih je pripravila vlada, ne bodo mogli več živeti. Če bodo delavki z minimalno plačo, ki se vozi delat iz Rogaške Slatine v bolnišnico Celje, znižali prevozne stroške s sedanjih 15 na štiri odstotke cene super bencina, bo dala za prevoz toliko denarja iz plače, da se ne bo mogla več voziti v službo. Ali: če bodo srednji medicinski sestri, ki je v 19. plačnem razredu [zasluži 956 evrov bruto, op. a.], za 15 odstotkov znižali plačo, bo prišla na minimalno plačo!« je naštel dva nesprejemljiva primera Zvonko Vukadinovič.

V sindikatu opozarjajo, da bodo vladni varčevalni ukrepi nesorazmerno bolj prizadeli tiste z nizkimi prejemki kot one z visokimi. Zato napovedujejo, da »bo sindikat ZSVS organiziral tudi druge oblike delavskega upora, če vlada ne bo našla dovolj modrosti, da ugotovi, da lahko vlada le živemu narodu, pa čeprav v nesocialni državi«, opozarjajo vlado v sindikatu.