Zdravstvo letos z 80 milijoni evrov minusa

Fakin: Leta 2014 pridobiti dodatni denar za ohranitev kakovosti ali pa bo treba omejiti zdravstvene pravice.

Objavljeno
24. oktober 2013 21.18
Mi. Z., notranja politika
Mi. Z., notranja politika

Ljubljana – Kako bo vplivalo povišanje zdravstvenega prispevka za nekatere skupine prebivalcev na zdravstveno blagajno (ZZZS) in s tem na zdravstvene pravice ljudi? Niti prihodnje leto ne bo lahko, je danes na seji skupščine ZZZS napovedal njegov generalni direktor Samo Fakin.

Zdravstveni blagajni bo konec leta predvidoma zmanjkalo okoli 80 milijonov evrov, zato po 15. decembru izvajalcem ne bo nič več plačala, ampak bo poračunala svoje obveznosti do bolnišnic, zdravstvenih domov, koncesionarjev in drugih pogodbenih partnerjev januarja.

Prihodnje leto bo ZZZS imel predvidoma 151,2 milijona evrov premalo. Tudi za leto 2014 je predviden zamik plačil izvajalcem in s tem »reševanje« blagajne. Čeprav bo v petek sprejet intervencijski zakon, katerega izkupiček na letni ravni znaša slabih 36 milijonov evrov, bi bilo treba sprejeti še za več kot 50 milijonov evrov varčevalnih ukrepov, da bi lahko zdravstvena blagajna sklenila leto 2014 izravnano.

Kakšni bodo varčevalni ukrepi, še ni znano. ZZZS je že zaprosil za usmeritve ministrstvi za finance in za zdravje.

Med možnimi ukrepi, ki jih je omenil Samo Fakin, je prenos sredstev iz državnega proračuna, znižanje davka na zdravila in še dodatno nižanje cen izbranih zdravstvenih storitev. Generalni direktor je dejal, da so to možnosti, ki pridejo v poštev in med katerimi bo treba izbirati, a se zaveda, da nobena ne bo lahka.

Napovedal je, da prihodnje leto ne bo lahko za zdravstveno blagajno, a hkrati pomiril, da so naše težave v primerjavi s položajem zdravstva v nekaterih sosednjih državah, kot sta Madžarska in Hrvaška, veliko manjše. »Verjetno bomo prihodnje leto tekli še dva ali tri kroge in poskušali dodatno zagotavljati denar za ohranitev kakovosti ali pa bo treba omejevati zdravstvene pravice. Odločalo se bo izključno med tema dvema možnostma,« je dejal Fakin.

Danes je skupščina ZZZS v sedanji sestavi zasedala zadnjič, že jutri bo v novi.