Že junija na ogled letalo Orel in odprtje Kantine

Park vojaške zgodovine Nova etapa v razvoju kompleksa – Temeljni kamen 9. maja

Objavljeno
24. april 2014 23.28
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Pivka – V Parku vojaške zgodovine bodo do septembra 2015 obnovili dva objekta, enega pa zgradili na novo. Junija letos bo zbirka v parku bogatejša za letalo Orel, ki ga bo donirala Romunija.

V okviru projekta, ki so ga začeli izvajati pred mesecem, so do včeraj obnovili sprejemni center in ga prilagodili invalidom. Obnavljajo enega od dveh velikih nastanitvenih objektov, pod Komando, vstopno točko, kjer so še trgovina, dvorana in prostori uprave parka, pa že pripravljajo zemljišče za nov paviljon z 2000 kvadratnimi metri površine. Vanj bodo shranili tudi podmornico P-913, ki zdaj stoji na odprtem, in letalo Orel, ki bo predstavljeno v romunskih barvah. Temeljni kamen bodo položili na občinski praznik 9. maja. Za projekt, ki je nacionalnega pomena, so pridobili 4,3 milijona milijona evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj in državne blagajne, skrbnik pogodbe pa je ministrstvo za kulturo. Denar bodo porabili tudi za opremo in obnovo eksponatov. Poleg zgradb bodo uredili dostopne poti, parkirišče za osem avtodomov in drugo infrastrukturo.

Pripravili bodo tudi celovito interaktivno muzejsko predstavitev. Lani je bilo v muzeju-parku 27.500 obiskovalcev, od tega 70 odstotkov domačih. Majhna ekipa zaposlenih vodi in trži tudi Ekomuzej pivških presihajočih jezer. A letos se bo bolj kot turizmu morala posvečati zahtevnemu projektu, ki mora biti končan septembra 2015. Še pred letošnjo sezono pa bo podjetje Rave, ki upravlja gostišče Aviopub na postojnskem letališču, v Komandi odprlo Kantino s celovito gostinsko in kulinarično ponudbo.