Zelena luč za eko subvencije

Za Eko sklad 35 milijonov evrov. Če bodo potrebe večje, pa bodo poiskali še dodatna sredstva.

Objavljeno
02. april 2015 16.10
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana - Eko sklad je z današnjo potrditvijo svojega poslovnega in finančnega načrta na vladi končno dobil zeleno luč za objavo težko pričakovanih razpisov za kreditiranje okoljskih naložb in za nepovratne finančne spodbude. Kot je na tiskovni konferenci po seji vlade povedala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, bo tako sklad v letu 2015 za kredite namenil 35 milijonov evrov. Če bodo potrebe večje, pa bodo poiskali še dodatna sredstva. Po besedah ministrice se interes občanov za kredite sklada povečuje, saj za iste naložbe hkrati lahko pridobijo tudi subvencije. Za pravne osebe je vabljiva ugodna obrestna mera, nekateri pa imajo še vedno težave z zavarovanji vračila kredita.

Za subvencije za zmanjšanje rabe energije bo sprva (po napovedih Eko sklada že aprila) občanom na voljo 24,5 milijona evrov, od tega 22 milijonov za učinkovito rabo energije in rabo obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah ter 2,5 milijona evrov za spodbujanje nakupa električnih vozil.

Eko sklad bo nadaljeval tudi brezplačno energetsko svetovanje v energetskih pisarnah in izvajal program Centra za podpore. V zaključni fazi pa je tudi program porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe; okoli 9 milijonov evrov bodo zagotovili občanom za subvencije za tista območja, ki imajo sprejete odloke o načrtu za kakovost zraka.