Zelena luč za Fakina: Nagradno vprašanje je, koliko je dovolj denarja za zdravstvo

Skrajševanje čakalnih vrst in reševanje otroške srčne kirurgije sta med prioritetami Sama Fakina. 
Fotografija: Fakinova predstavitev je med opozicijskimi poslanci naletela na različne ocene. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Fakinova predstavitev je med opozicijskimi poslanci naletela na različne ocene. FOTO: Leon Vidic/Delo

Da je bila predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina ustrezna, je menilo 12 članov parlamentarnega odbora za zdravstvo, nasprotnega mnenja jih je bilo pet. Poleg predstavljenih dolgoročnih in kratkoročnih prioritet, med katerimi je skrajševanje čakalnih vrst in reševanje otroške srčne kirurgije, se je zavzel za javno zdravstvo, a drugačno upravljanje javnih zdravstvenih zavodov.

Po njegovih besedah je potrebno spremeniti in prilagoditi zakon o upravljanju bolnišnic, saj bi jih le tako lahko naredili bolj učinkovite. »Koliko je dovolj denarja za zdravstvo je nagradno vprašanje za vse,« je povedal Fakin.

Ukinitev prostovoljnega zavarovanja je po njegovih besedah nesporno, v DZ pa morajo priti do ugotovitve, kako bi to finančno pokrili. Opozoril je na popolno odsotnost sistemskega planiranja in upravljanja ter na pomanjkanje komunikacije z vsemi deležniki. 

»Najprej je potrebno poskrbeti za učinkovito upravljanje javnih zdravstvenih zavodov. Od leta 2000 naprej se s tem nihče več resno ne ukvarja in ni vodene politike ali kadrovanja, v smislu kompetentnih svetov in v smislu zahtev za direktorje,« je pojasnejaval Fakin ter dodal, da morajo direktorji nujno imeti ustrezno izobrazbo za vodenje javnega zavoda.



Kot prvi trd oreh je Fakin navedel zdravstvene domove brez nadzora. Po njegovih besedah je trenutno 60 zdravstvenih domov, ki so brez kontrole in želi uvesti regijski nadzor. Prav tako bi uvedel maržo EBITDA, saj bi se tako jasno videla dobičkonosnost posameznih zdravstvenih domov, kar bi omogočilo ustvarjenje presežka. Po Fakinovih besedah akuten problem predstavljajo čakalne dobe, ki jih brez sodelovanja zdravnikov ne bomo uspeli rešiti. 

Fakin je v zadnjem delu predstavitve nagovoril tudi pozitivno komuniciranje v zdravstvu, kjer je opozoril na škodljivost vseh oblik sovražnega govora. Opomnil pa je tudi na potrebo po agenciji za kakovost, ki jo poskušamo vzpostaviti že 12 let. »Potrebujemo inštitut za kakovost storitev in ekonomiko cen zdravstvenih storitev. To namreč ne more biti stvar pogajanja, temveč stvar izračuna, ki ga naredi Zavod za zdravstveno zavarovanje,« poudarja Fakin.

Kot enega najbolj perečih problemov je kandidat za ministra naslovil tudi kadrovske politike, saj se na vseh področjih govori o pomanjkanju ustreznega kadra. »Potrebno je priti do jasnih podatkov, zato bo ena izmed prioritetnih nalog priti do številk po panogah. Kje je premalo zdravnikov in kje jih je preveč,« je poudaril Fakin, ki ogromno rezervo kadrov vidi tudi v specializantih. Poleg tega je kandidat večkrat poudaril, da izguba bolnišnic zanj ni opcija. 

Glede otroške srčne kirurgije bo treba začeti ukrepati že prihodnji teden, je povedal in pojasnil, da je kljub statusu kandidata za ministra že tri dni v intenzivnih stikih z vpletenimi. Po njegovem mnenju je Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni dobra osnova za prenos strokovnega znanja iz tujine, a dolgoročno se bolj zavzema za ustanovitev regijskega centra na tem področju in povezovanje denimo s Hrvaško.

Predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina pred odborom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina pred odborom. FOTO: Leon Vidic/Delo


Poudarek je treba dati pozitivnemu komuniciranju


Poseben poudarek je po njegovem mnenju treba dati pozitivnemu komuniciranju v zdravstvu, pri čemer je kritičen do dejstva, da lahko program v zdravstvu razpade zaradi slabih medsebojnih odnosov. Kot je dodal, je okvir njegovega delovanja koalicijska pogodba, v kateri so navedeni tudi nekateri zakoni, ki ne bodo lahek oreh. To so zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakon o dolgotrajni oskrbi in zakon o upravljanju bolnišnic.

Njegovo vodilo pri delovanju bo, da bodo najprej pomislili, ali je predlagan ukrep dober za bolnika, nato ali je dober za zdravstveni sistem, in šele nato, ali je dobro za zaposlenega v zdravstvu. »Če se bomo vsi tega držali, potem tukaj ne bo nasprotovanj ne v opoziciji ne v koaliciji,« je prepričan.

Po njegovem mnenju je smiselno ukiniti prostovoljno zdravstveno zavarovanje, a je treba prej odgovoriti, s čim in kako bodo v zdravstveni sistem dobili 500 milijonov evrov. Če bi se na račun ukinitve dopolnilnega zavarovanja dvignila premija obveznega, bi ta po novem znašala med 15,5 in 16 odstotkov, k čemur pa je treba dodati še financiranje dolgotrajne oskrbe.

Fakin ne namerava ukiniti nobene bolnišnice, je pa treba preveriti njihovo strokovno varnost in programe po potrebi združevati, če se ugotovi šibka varnost.

Kadrovske politike se je treba lotiti na podlagi številk in statistike. Če bo postal minister, bo ena od prednostnih nalog analiza, da bodo prišli do jasnih številk, v kateri panogi primanjkuje zdravnikov, koliko jih primanjkuje in ali jih je morda kje preveč. Zavzema se za oblikovanje standardov in normativov v zdravstvu, ki pa se morajo izmeriti, ne morejo pa biti predmet sindikalnih pogajanj.

Kot prvi trd oreh je Fakin navedel zdravstvene domove brez nadzora. FOTO: Jože Suhadolnik
Kot prvi trd oreh je Fakin navedel zdravstvene domove brez nadzora. FOTO: Jože Suhadolnik


Izpostavil je svojo ničelno stopnjo tolerance do korupcije. Po njegovem mnenju so za to izključno odgovorni direktorji zavodov in bi morala biti ta določba del njihovih individualnih pogodb. Koristile bi redne revizije računskega sodišča v zavodih, druga rešitev so interne nenapovedane revizije ministrstva za zdravje.

Fakinova predstavitev je med opozicijskimi poslanci naletela na različne ocene. Jelka Godec iz SDS je dejala, da so jo Fakinove razlage razočarale, saj se je diplomatsko izognil podrobnim pojasnilom. Po njenih besedah je kandidat postregel s premalo konkretnim odgovorom na vprašanje, kako in do kdaj naj bi nova ekipa na ministrstvu odpravila ključne težave v zdravstvu. 

Iva Dimic (NSi) je z nekaj razočaranja uvodno Fakinovo predstavitev označila za »zelo skrčeno«. Dejala je, da Fakin ni natančno pojasnil, kako se namerava lotili problematike dolgih čakalnih vrst. Pričakovala je tudi, da bo kandidat več pozornosti namenil dolgotrajni oskrbi.

Za razliko od Dimičeve je Željko Cigler (Levica) Fakinovo predstavitev označil za »dober, kratek uvod«. Po pričakovanju so pohvalne besede Fakinu namenili v koalicijskih vrstah.

Fakin je v izjavi za medije po seji odbora zastavljena poslanska vprašanja ocenil kot korektna. »Problematika je izjemno široka,« je pojasnil. Če bo vlada izglasovana, bo izziv tudi zanj velik, je priznal ministrski kandidat, ki pa upa, da bo s svojimi izkušnjami pripomogel k reševanju težav v slovenskem zdravstvu. Na vprašanje, ali se bo v prihodnjih dneh morda že sestal s predstavniki zdravniškega sindikata Fides, pa je odgovoril, da bodo ti tako ali tako »prišli sami od sebe«.

Komentarji: