Zelena luč za osamosvojitev STO

STO bo le prvi in majhen korak za razvoj turizma, pravi učinek pa bo prineslo šele 20 milijonov evrov za promocijo.

Objavljeno
03. marec 2015 12.01
jer-Postojnska jama
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Ljubljana − Podporo spremembam treh zakonov, ki bodo omogočile osamosvojitev Slovenske turistične organizacije (STO), so danes v državnem zboru napovedale vse poslanske skupine, zato bo  bo Slovenija, kot je dejal minister Zdravko Počivalšek, pristojni za turizem, 27. članica Evropske unije s samostojno nacionalno turistično organizacijo.

Ponovno samostojna STO, kot je dejal minister, »možgani« slovenskega turizma, je tudi danes, tako kot že na odboru za gospodarstvo, deležna podpore poslancev vseh strank, tudi SDS, kjer so napovedali, da bodo spremembe zakonov podprli, pa čeprav dvomijo, da se ciljev, zaradi katerih se osamosvaja STO, ne bi dalo doseči tudi v okviru agencije Spirit, kamor so STO pripojili pred tremi leti.

STO, nova javna agencija, pristojna za trženje in promocijo slovenskega turizma, naj bi utrdila turizem kot eno izmed petih ključnih panog razvoja slovenskega gospodarstva. Popravila naj bi napako, pripojitev k Spiritu, zaradi katere so se sredstva za promocijo turizma zmanjšala za polovico, prihodki od tujskega turizma vztrajajo na dveh milijardah evrov, čeprav je strategija razvoja turizma veljavna do leta 2016, govori o treh milijardah, in ker združitev s Spiritom ni prinesla načrtovanih sinergijskih učinkov.

Vzpostaviti piramido, delujoč sistem

Minister Počivalšek je danes povedal, da bo STO morala delati predvsem na tujih trgih, internacionalizacija njene dejavnosti pa bo pomembna tudi v lastninskem smislu, saj tuji lastniki pomenijo tudi nove trge in nova znanja. Prva naloga bo stabilizacija prihodkov STO, ki ne bodo samo proračunski.

Vzpostaviti bo treba delujoči sistem, za njegovo dobro predstavljanje v tujini pa zagotoviti 20 milijonov evrov, ki bi prinesli številne multiplikacijske učinke in kar je približno štirikrat več, kot so za promocijo slovenskega turizma poslanci namenili z rebalansom letošnjega državnega proračuna.

Tri milijarde evrov prihodkov od tujskega turizma so, po mnenju ministra, popolnoma dosegljiv cilj, prav tako povečanje zaposlenih v turizmu s sedanjih 45.000 na 55.000. Minister je tudi napovedal, da bo novi zakon podlaga za ureditev turistične »piramide«, sestavljene iz lokalnih turističnih organizacij in destinacijskih organizacij, ki bo skrbel za domači trg in iz STO, ki bo skrbel za tujski turizem.

Predlagatelj spremembe zakonov Jani Möderndorfer iz Zaaba je še opozoril, da veljavna strategija za razvoj turizma velja samo še prihodnje leto, več kot polovico tistega, kar v njej piše, ni uresničenega, novo strategijo pa bi morali v državni zbor dobiti že v začetku leta 2016.