Zeleni alarm na urgenci je prešel

Razmere na ljubljanski urgenci so po petkovem alarmu danes običajne.

Objavljeno
14. januar 2017 13.52
Mavčarna na UKC Ljubljana
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana - Razmere na ljubljanski urgenci, ki je zaradi velikega priliva pacientov, ki so pomoč iskali zaradi padcev, zlomov in zvinov, v petek pokala po šivih, so danes povsem običajne. Petkovim razmeram je botrovala predvsem poledica, na kirurškem delu urgence so pregledali 275 pacientov, so za STA pojasnili v službi za odnose z javnostmi UKC Ljubljana.

Potem ko so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v petek aktivirali zeleni alarm za množične nesreče, so se razmere zvečer umirile. Danes povečanega priliva na primer zaradi padcev ne beležijo.

V petek so sicer predvsem zaradi padcev, zvinov in zlomov do približno 12.30 obravnavali že več kot 140 bolnikov. Zaradi velikega povečanja intervencij so izvedli vse potrebne ukrepe in na delo vpoklicali tudi vse bližnje reševalce, na terenu so bile vse razpoložljive ekipe. Zeleni alarm, ki je sicer mišljen v primeru množičnih nesreč, so aktivirali prvič za take vremenske razmere.

Internistični in kirurški del ljubljanske urgence sta v zadnjih dneh izjemno obremenjena tudi zaradi gripe in okužb dihal. Urgenco je v petek popoldne obiskala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ter pozvala vodstva drugih bolnišnic, naj sodelujejo pri prerazporejanju bolnikov iz Ljubljane.