Železnice po ustavitvi prometa s Hrvaško v nadomestni prevoz

Slovenske železnice so v četrtek po navodilu državnih organov ustavile mednarodni železniški promet s Hrvaško.

Objavljeno
18. september 2015 14.32
EUROPE-MIGRANTS/CROATIA
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Po ustavitvi železniškega potniškega prometa s Hrvaško bodo Slovenske železnice poskrbele za nadomestni prevoz od Ilirske Bistrice do Reke in obratno ter od postaje Hrpelje - Kozina do Pulja in obratno. Od postaje Dobova do Zagreba, od Rogatca do Đurmanca in od Središča do Čakovca bo nadomestni prevoz medtem organiziran le v eni smeri.

Kot so danes sporočili s Slovenskih železnic, se s hrvaškimi železnicami za nadomestne prevoze še dogovarjajo.

Slovenske železnice so v četrtek po navodilu državnih organov ustavile mednarodni železniški promet s Hrvaško. Po sklepu vlade naj bi bil potniški promet ustavljen do danes do 18. ure. Vsi mednarodni potniški vlaki proti Hrvaški in iz nje tako vozijo do mejnih postaj na slovenski strani − postaja Dobova v smeri Zagreba, Ilirska Bistrica v smeri Reke, Hrpelje - Kozina v smeri Pulja, Rogatec v smeri Đurmanca in postaja Središče v smeri Čakovca.

Železnice so v sodelovanju z državnimi organi izvedle vse pripravljene operativne postopke. Prvo skupino beguncev, ki so z vlakom prispeli iz Hrvaške na mejno postajo v Dobovo, so tako ponoči z vlakom prepeljale do Postojne in nato z avtobusom do nastanitvenega centra.

Na Slovenskih železnicah je organiziran štab, ki spremlja razmere na vstopnih točkah v Slovenijo. Štab je v rednem stiku z glavnim operativnim štabom policije, še pravijo na železnicah in dodajajo, da bo njihov odziv prilagojen razmeram na terenu in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da beguncem v sodelovanju z državnimi organi omogočijo varno pot.