Zelo topli dnevi planiških tekmovanj ne morejo ogroziti

Dnevno pobere tri centimetre snega. Snežna podlaga na doskočišču je debela 60 centimetrov.

Objavljeno
21. marec 2017 20.47
Blaž Račič
Blaž Račič
Planica – Kljub visokim temperaturam zraka, ki se tudi ponoči že od začetka marca ne spustijo pod ničlo – česar v Planici ne pomnijo – bo letalnica bratov Gorišek pripravljena ne le za tekmovanje, ampak tudi za svetovni rekord, ki ga težko pričakuje tudi Iztok Pergarec - Ič, vodja priprave planiške lepotice.

Ni panike, vsa dela na letalnici potekajo po načrtu, pred zaključkom sezone v smučarskih skokih miri tudi Jelko Gros, direktor zavoda Planica, sicer pa vodja planiških tekmovanj prihajajoči konec tedna, ko v štirih dneh skupaj pričakujejo od 60.000 do 70.000 obiskovalcev. Čeprav toplo in sončno vreme vsak dan stopi okoli tri centimetre snežne podlage na doskočišču, bo snežna podlaga zdržala vse dni tekmovanja, saj so pozimi s snežnimi topovi na doskočišču izdelali dovolj debelo snežno podlago tako, da zdaj meri okoli 60 centimetrov, za izvedbo tekme pa mora biti najmanj 30 centimetrov snežne odeje. Tekma bi bila ogrožena le, če bi bila šele čez dva tedna in bi se nadaljevalo vreme z visokimi temperaturami zraka, pravi Gros.

Najpomembnejše so izkušnje

Za ta letni čas razmeroma toplo vreme lahko nekoliko zmehča snežno podlago, vendar ni bojazni, da bi bil sneg premehak (in s tem nevaren) za smučarje skakalce, ki pristanejo pri hitrosti okoli sto kilometrov na uro. Če bi bil sneg premehak, bi ga lahko utrdili z uporabo ali soli ali ureje, je povedal. Sol deluje tako, da iz snega jemlje energijo, ki jo sol porabi, da se stali, sneg pa se kratkoročno shladi in s tem utrdi, je pojasnil Gros in dodal, da ima podoben učinek tudi ureja.

Bolj kot na znanstvena dognanja o lastnostih snega in njegovem vedenju v različnih vremenskih razmerah se zanašajo na izkušnje. »Že vse od časov Stanka Bloudka se v Planici za pripravo snega uporablja metoda, ki smo jo poimenovali metoda poskusi in popravi,« razlaga Gros. Na doskočišču manjših skakalnic imajo zato manjše testno polje, kjer preizkušajo delovanje soli in ureje na sneg v določenih vremenskih okoliščinah, kar jim pomaga pri sprejemanju odločitev za utrjevanje snežne podlage na doskočišču letalnice.

Tudi v izteku letalnice bo snežna podlaga dovolj debela in ga tja še dovažajo. Sneg so postrgali z vseh drugih naprav in ga začasno skladiščili v izteku Bloudkove velikanke, je povedal Gros in dodal, da bi ga, če bi bilo treba, pripeljali tudi iz Kranjske Gore, kjer so smučarsko sezono že končali.

Hladilni sistem ne dohiteva visokih temperatur zraka

Visoke temperature za zdaj največ težav povzročajo delavcem pri pripravi zaledenele zaletne smučine, čeprav, kot pravi Iztok Pergarec, še nikoli po zaletni smučini ni tako tekla voda kot letos, ko tudi hladilni sistem, s katerim zamrzujejo zaletno smučino, ne dohiteva visokih temperatur zraka. »Inovativni sistem smučine, ki smo ga razvili sami, je takšen, da jo urežemo tako, da v njej ostanejo centimeter globoki kanali, ki ob višjih temperaturah in taljenju ledu omogočajo, da se v smučini ne nabira voda oziroma led, kar za skakalca, ki se spušča po zaletu, ne pomeni nevarnosti, je povedal Pergarec. Vodo iz omenjenih kanalov bodo odvajali tudi s poševno vrezanih kanalov na zaletu, s čimer bodo vodo speljali zunaj zaleta. Zaletno smučino bodo urezali danes zgodaj zjutraj, dopoldne, še pred napovedani začetkom dežnih padavin, pa bodo letalnico tudi uradno preizkusili. Prvi se bo po zaletni smučini ob 10.30 spustil Mitja Mežnar.

Gros na podlagi vremenske napovedi v dneh tekmovanj pričakuje razmeroma stabilne vremenske razmere, prav tako ne pričakujejo vetra, ki bi lahko otežil izvedbo posameznih tekem ali celo povzročil njihovo odpoved. Zanašajo se tudi na poznavanje lokalnih vremenskih razmer, in kot je razložil Gros, jih najbolj zaskrbi, če se oblak, ki navadno ovije vrh Jalovca (in dobi kapo), podre. V tem primeru začne v 15 do 20 minutah pihati veter s hitrostjo od pet do deset metrov na sekundo, kar je preveč in bi morali tekmovanje prekiniti.