VIDEO: Žerdin in Markeš o razsodbi arbitražnega sodišča

Sodišče je z razsodbo izkazalo objektivnost in poštenost, sodba je bila dobro premišljena in strokovno utemeljena.

Ali Žerdin, Janez Markeš, Video: M. Č.
čet, 29.06.2017, 18:50; spremenjen: 19:36

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta razpravljala o poteku in pravičnosti sodbe arbitražnega sodišča, odzivih slovenskega političnega vrha ter slovensko-hrvaških odnosih v prihodnosti.

Sodišče je z razsodbo izkazalo objektivnost in poštenost, sodba je bila dobro premišljena, strokovno utemeljena in je izrazila pravno logiko ter duh pravičnosti.

Oba komentatorja se strinjata, da je do izraza prišla oblika pravnega mišljenja v najboljšem pomenu. Janez Markeš je pri tem večkrat poudaril, da se je zgodila civilizacija. »Kriteriji so bili jasni, v argumentaciji je obveljajo načelo pravičnosti v smislu, da državi ne smeta biti oškodovani oziroma prizadeti, striktno je bilo spoštovano mednarodno pravo,« je prepričan Markeš.

»Slovenija je izgubila Trdinov vrh ter nekaj zaselkov in način, kako so to odločitev argumentirali, je bil tako logičen, da ne moreš drugače kot strinjati se,« nadaljuje Markeš in pripomni še, da Trdinovega vrha Slovenija ni izgubila, saj ga v resnici nikoli ni imela.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.