Zgodovina Primorskih novic iz prve vrste

Edini in prvi regionalni dnevnik v Sloveniji je obeležil 70 let delovanja.

Objavljeno
09. november 2017 17.54
dzi*Sobotna priloga - Mediji
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – V sredo so Primorske novice, prvi in edini regionalni dnevnik v Sloveniji, obeležile 70 let delovanja. Leta 1947 je v Solkanu izšla prva številka štirinajstdnevnika, glasila OF za Goriški okraj Nova Gorica, tri leta kasneje pa še glasilo OF za koprski okraj Istrski tednik. Leta 1953 se je časnik Nova Gorica preimenoval v Primorske novice in se leta 1963 povezal z naslednikom Istrskega tednika (Slovenskim Jadranom) v tednik, ki je povezal celotno Primorsko.

Ob jubileju so Primorske novice izdale bogato prilogo, ki v strnjeni obliki povzema poglaviten razvoj Primorske v teh sedmih desetletjih. Odgovorni urednik Antiša Korljan je časopisno poslanstvo primorskega dnevnika opisal s šestimi bvesedami: »Zgodovino smo spremljali iz prve vrste.«

Direktor Primorskih novic Rok Hladnik pa je ponosen, da so tako povezani s prostorom in bralci, in da so dosedanji lastniki razumeli to posebno poslanstvo časopisa: »Smo splošno-informativni dnevnik z močno regionalno noto, pokrivamo pa vsebine, ki niso vezane le na Primorsko in Slovenijo, ampak na ves svet, seveda s primerno dozo »primorskosti«. Pišemo o vsebinah, ki jih bralci nikjer drugje ne morejo prebrati, in ponujamo informacije, ki jih nikjer drugje ne morejo dobiti,« pravi Hladnik in poudari, da so na Primroskem najbolj bran časopis, čeprav so najmanjši med splošno informativnimi dnevniki v državi. Prva vloga Primorskih novic ostaja povezovanje Primorske in predstavljanje te regije navzven.

V jubilejni prilogi je objavljenih več člankov, ki bralcu strnejo 70 let primorske zgodovine in zamenjave štirih družbeno-političnih sistemov v tem času na vsega 48 časopisnih strani. Od zgodovine nastajanja današnje Primorske, do gradnje Nove Gorice, Luke Koper, gradnje cest, vodovodov, druge infrastrukture, gradnje bolnišnic, športnih in gospodarskih uspehov (in neuspehov), do naravnih in drugih nesreč.

Rok Hladnik je prepričan, da bodo kot časopis delovali še najmanj naslednjih 70 let. Časopisna hiša posluje vsa zadnja leta pozitivno. V novogoriški in koprski redakciji je zaposlenih 69 ljudi, od tega 41 novinarjev. Njeni sedanji večji lastniki pa so Splošna plovba Portorož 52,4, Marjetica Koper 16,9, Dnevnik 12,1, Luka Koper 10,8, Forma Inn 7 odstotkov.