Žicam se upirajo tudi Ižanci

Na Igu se čudijo, da jim država vsiljuje daljnovod, saj tam ni mogoče zgraditi niti obvoznice.

Objavljeno
02. april 2014 23.17
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ig – Po škofljiškem se je tudi iški občinski svet uprl postavitvi dvosistemskega 400-kilovoltnega (kV) daljnovoda skozi njihovo občino. Peticijo civilne iniciative (CI), ki nasprotuje tej t. i. južni trasi daljnovoda, je v obeh ljubljanskih primestnih občinah do včeraj podpisalo že skoraj 2000 ljudi.

Iški župan Janez Cimperman je za Delo povedal, da bo občina storila vse, da prepreči to Elesovo naložbo, ki bi še dodatno degradirala okolje. Župan je tudi začuden, da je predvidena trasa začrtana na območju, ki je zavarovano z Naturo 2000. Zaradi varovanja narave in drobcenih živih bitij v njej ni mogoče zgraditi škofljiške obvoznice, zdaj pa jim država vsiljuje daljnovod, ki ne bo kazil samo okolja, ampak bo tudi škodljivo vplival na zdravje ljudi. Poleg tega njihovi občani od električnih žic ne bodo imeli prav nobene koristi, je še ogorčeno povedal Cimperman.

Peticijo bodo predali vodstvu Elesa

V postopku priprave državnega prostorskega načrta (DPN) bodo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor proučili dve možni trasi daljnovoda: severno in južno. Če bodo določili kot najbolj primerno severno traso, potem bodo sedanji 220-kV daljnovod nadomestili z močnejšim. V primeru, da se bo kot bolj primerna izkazala južna trasa, pa nameravajo poleg sedanjega 400-kV daljnovoda postaviti še 2 x 400-kV daljnovod. V družbi Eles pravijo, da sta bili obe različici tras izbrani na podlagi prostorskega načrtovanja ter da bodo ustreznejšo traso še optimizirali, s čimer nameravajo zmanjšati vpliv na okolje. Na vprašanje Dela, ali bodo v družbi Eles upoštevali sklep občinskega sveta, ki prepoveduje gradnjo daljnovoda po južni trasi, odgovora nismo prejeli.

Predsednik CI Proti južni trasi daljnovoda Iztok Petrič je za Delo povedal, da se tamkajšnji podpisniki peticije nikoli ne bodo strinjali s postavitvijo tega daljnovoda. Zbrane podpise bodo sredi prihodnjega tedna predali vodstvu Elesa. Od njih in pristojnega ministrstva pričakujejo, da bodo upoštevali jasno izraženo voljo prebivalcev v obeh občinah. Petrič je povedal, da so podpise proti južni trasi začeli zbirati tudi na Rakitni (občina Brezovica) in v Cerknici, kjer tudi poteka južna trasa daljnovoda.