Žičničarji za denar za investicije neuspešno pritiskali na državo

Ta konec tedna smuka še na Krvavcu in v Kranjski Gori. Sneg na smučiščih spodbuda za nakup smučarskih daril za praznike.

Objavljeno
22. november 2017 17.02
Blaž Račič
Blaž Račič

Krvavec – Na slovenskih smučiščih se še nikoli doslej zimska smučarska sezona ni začela tako zgodaj kot letos, saj so na Voglu prve smučarje pozdravili že na Martina 11. novembra, na Kaninu pa celo en dan prej. Smučarski delavci se nadejajo dolge sezone, strahov, da bi zgodnji sneg do novoletnih praznikov in prvega vrhunca sezone odplaknilo deževje, pa niso povsem pregnali.

Kljub skrbem, ki jih žičničarji sicer ne razglašajo na glas, so z naravnim snegom in deloma z umetnim snegom že prekrili tudi prve proge na Krvavcu in v Kranjski Gori, kjer prve smučarje pričakujejo jutri v petek, medtem ko bodo na drugih slovenskih smučiščih prve naprave predvidoma pognali na začetku decembra. Za zdaj gre žičničarjem na roko vreme, veselijo se tudi vremenske napovedi, saj naj bi v prihodnjih dneh zapadlo še nekaj naravnega snega. Kot pravi predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Ernest Kovač zaradi klimatskih sprememb »smučarski centri v perspektivi niso ogroženi«. Kovač upa, da ne bo odjuge in bo sneg na smučiščih ostal do božično-novoletnih praznikov tako, da bodo ljudje za praznična darila izbirali darila povezana s smučanjem.

Slovenski smučarski centri so v zadnjih letih pozitivno poslovali, kar po Kovačevih besedah dokazuje, da je dejavnost lahko dobičkonosna. A je skoraj v isti sapi ugotovil, da bodo samo na avstrijskem Koroškem v posodobitve sistemov za umetno zasneževanje na smučiščih vložili 16 milijonov evrov in si želi, da bi izdatneje v posodobitve naprav vlagali tudi v Sloveniji. a je bilo vlaganj pred zimsko sezono precej manj kot v sosednji državi in na slovenskih smučiščih večjih novosti letos ni.

Na Rogli, kjer so lansko sezono našteli 188.000 smučarjev (enako kot v Kranjski Gori), so začeli posodabljati zasneževalni sistem, ki ga bodo zaključili do leta 2020 in kar jih bo stalo dobra dva milijona evrov. Kot je dejal Aleš Slapar z Rogle želijo s sistemom omogočiti zasnežitev celotnega smučišča v petih dneh. O napovedanih snežnih padavinah je dodal, da bodo dobrodošle in za prihodnji konec tedna napovedal začetek smučarske sezone.

Na Krvavcu so za skupaj 850.000 evrov nadgradili sistem prodaje in kontrole vozovnic, posodobili krmilni sistem na sedežnici Zvoh in kupili nov teptalni stroj (vreden pol milijona evrov) . Na Krvavcu čakajo novega lastnika, vendar postopek še ni končan, je povedal direktor Srečko Retuznik in dodal, da si želijo lastnika, ki bo vlagal v posodobitve. Dodal je, da so pri investiranju omejeni, na državne institucije pa so pritiskali »neuspešno«.

Žičničarji se vse bolj zavedajo pomena poletne sezone. Zadnja leta največje uspehe beležijo na Voglu. Letošnje poletje so denimo prepeljali rekordnih 142.000 potnikov, do sredine novembra letos pa skupaj 224.000, je povedala Sandra Fiorelli z Vogla. V drugih centrih jim zdaj sledijo in razvijaj dodatno poletno ponudbo (pohodništvo, gorsko kolesarstvo, plezalne smeri - ferate in podobno). Kot pravi Kovač lahko žičničarji poleti ustvarijo od deset do 15 odstotkov vseh prihodkov.