Židan bi lipiški turizem oddal Stepišniku

Lipica na čakanju - Več kot leto dni so pripravljali zakon, ki ni usklajen še niti med pristojnimi ministri.

Objavljeno
03. junij 2013 20.42
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Ljubljana - Minister Dejan Židan je po 14 mesecih, ki so minili od revizije Računskega sodišča v Kobilarni Lipica, v štiritedensko javno obravnavo včeraj poslal osnutek zakona, ki ne določa pravne organiziranosti lipiške gospodarske dejavnosti.

Osnutek zakona predvideva razkosanje Kobilarne Lipica spet med dve ministrstvi, za okolje in prostor in za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). V skladu z zahtevami računskega sodišča bodo lastništvo gospodarske družbe Lipica Turizem z vsemi obveznostmi in terjatvami vred v enem letu od uveljavitve zakona prenesli z javnega zavoda Kobilarna Lipica v last države. S tem bo tudi naložba 1,5 milijona evrov iz leta 2010, ki so jo tedanji skrbniki javnega zavoda Lipice Kobilarne Lipica prekanalizirali v reševanje podjetja Lipice Turizma, postala državna last, kaj bodo z njo, pa še ne vedo.

Skupaj s »turizmom« bi v šestih mesecih po uveljavitvi zakona na MGRT prenesli v last tudi nepremičnine, namenjene gostinsko-hotelirski dejavnosti, nato pa bi jih oddali v najem ali 50–letni (dolgoročni) najem.

O tem, kje se bo končala zgodba z Lipico Turizem, osnutek zakona ne določa. »Kakšna bo oblika tega upravljanja, ne znam povedati,« je dejal minister Židan, ki odločitev o pravni organiziranosti gospodarske dejavnosti prepušča vladi. Osebno meni, da bi moral turizem prek koncesije prispevati k razvoju kobilarne, minister pa ni odgovoril na vprašanje, za kaj bi nekdo v najem hotel vzeti podjetje z milijonom evrov izgube, z dolgovi, z dvema zastarelima hoteloma in propadlim bazenom.

Minister Židan je zavrnil očitek o odlogu imenovanja direktorja do sprejema zakona iz političnih razlogov. Ocenjuje tudi, da zaradi neimenovanja direktorja ni ogroženo poslovanje, toda v. d. direktorja Boštjan Bizjak, ki ga je v petek predsednik sveta Kobilarne Lipica Marjan Hribar sicer zelo pohvalil, za direktorja pa ga noče imenovati, pravi nasprotno, dobavitelji postajajo vse bolj nezaupljivi.

Zaposleni v kobilarni se pripravljajo na to, da bi skupno javno podprli Bizjaka in njegovo vizijo enovitega vodenja Lipice. Neuradno tudi na MGRT in na ministrstvu za kulturo nad Židanovim osnutkom niso navdušeni. Osnutek bo vlada obravnavala predvidoma konec junija.