Židan: Borba za teran bo kmalu končana

Kmetijski minister je prepričan, da se bo borba za zaščito kraškega terana kmalu končala − z zmago Slovenije, ne Hrvaške.

Objavljeno
23. avgust 2016 11.29
Posodobljeno
23. avgust 2016 11.29
Breda Durcik, kmetija Petelin v Pliskovici, 6. novembra 2014
Be. B., STA
Be. B., STA

Gornja Radgona − V pogovoru za STA je kmetijski minister Dejan Židan dejal, da Slovenijo pri njenih prizadevanjih podpirata tako koalicija kot evropska komisija. Postopkov, da bi ime teran uporabljali tudi za vino na območju hrvaške Istre, trenutno ni.

Minister je pojasnil, da se Slovenija ne namerava odreči teranu kot imenu sorte refoška samo na Krasu. Država zato ves čas vztraja, da se lahko ime teran uporablja samo za vino z omenjenega območja. Vino je namreč zaščiteno v skladu z evropskim pravnim redom, dobilo je tudi dodatne študije nekaterih zunanjih inštitutov. Po Židanovih besedah imamo podporo koalicije držav, med katerimi so Francija, Španija, Italija, Avstrija in Madžarska.

Minister je povedal, da »so nas omenjene države podprle in tudi evropska komisija je ugotovila, da to, kar je nameravala Hrvaška − da bi torej nekomu drugemu dovolili še nekaj, kar je izvorna pravica slovenskih vinogradnikov na Krasu − preprosto ne gre. V tem trenutku ni več nobenih tovrstnih postopkov.« Sicer hrvaško mnenje še vedno ostaja drugačno.

Židan pravi, da hočejo njihovi predstavniki ob vsakem srečanju odpreti razpravo o teranu. »Ampak mi vedno znova povemo isto stališče, da je teran zgodba, ki je slovenska, da je definicija tega vina zelo preprosta, rasti mora na Kraški planoti, ki je specifična, in to je pogoj za to vino. Zato je mogoče pridelati teran samo v Sloveniji in na nekaj hektarih Kraške planote tudi v Italiji, pri čemer nam bo z umnim dogovorom uspelo to območje razširiti tudi na to državo, kjer ga večinoma pridelujejo celo pripadniki slovenske manjšine,« je še dodal kmetijski minister.

Po njegovem je Slovenija to dosegla samo zaradi izjemnih naporov ne samo ministrstva, ampak tudi drugih, zlasti slovenskih vinogradnikov s Krasa, ki so dejansko branili svoj teran. Sam pa si želi, da bi tako samozavestno in odločno držo Slovenija kazala tudi pri drugih pomembnih stvareh.