Židan: Ostajamo del koalicije, Veber pa naš minister

Cerar pravi:»Zame je dejstvo, da koalicija obstaja. Razrešitev Vebra sem moral predlagati.«

Objavljeno
01. april 2015 16.19
Posodobljeno
01. april 2015 16.48
kongres SD
Pi. K., Delo.si, S.H., notranja politika
Pi. K., Delo.si, S.H., notranja politika

Ljubljana - »Mi smo v tem trenutku del koalicije, še vedno imamo ministra za obrambo. Drug teden bodo lahko drugačne okoliščine ali pa tudi ne,« je po seji predsedstva SD dejal Dejan Židan. Po njegovih besedah danes niso odločali, ali želijo biti del koalicije ali ne.

Predsedstvo SD je po besedah strankinega predsednika Židana soglasno ugotovilo, da je njihov minister Janko Veber delal zakonito. Zato ga podpirajo tudi v tem, da na poziv predsednika vlade Mira Cerarja ne odstopi. Židan je večkrat poudaril, da je SD še vedno del vladne koalicije in da ni ona tista, ki povzroča napetost in nestabilnost.

Prvak SD Dejan Židan se je pred današnjim sestankom predsedstva stranke, kjer so govorili o zaostrenih razmerah v koaliciji, sestal s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki je Židanu zagotovil, da je zanj koalicija dejstvo. Cerar od SD pričakuje novo ime za kandidata.

»Zame je dejstvo, da koalicija obstaja. Razrešitev Vebra sem glede na ugotovljeno stanje moral predlagati. Židanu sem povedal, da pričakujem, da bodo kot koalicijska partnerka predlagali novega kandidata za to mesto,« je Cerar povedal ob odprtju mednarodne razstave 1001 izum - odkritja zlate dobe islamske civilizacije, piše STA.

Cerar je namreč včeraj DZ predlagal, da razreši obrambnega ministra Janka Vebra iz kvote SD. Po mnenju Židana je gradivo, ki ga je Cerar vložil v DZ, zelo slabo pripravljeno. »V njem so napačni zaključki, gre za politično in ne strokovno gradivo,« je dejal Židan, ki bo to razložil tudi Cerarju.

Židan: Kršena je koalicijska pogodba

Po njegovem mnenju je z začetkom postopka za razrešitev ministra kršena koalicijska pogodba, zaradi česar v SD pričakujejo koalicijski vrh. Ne želim si, da prevlada občutek, da želimo škoditi Sloveniji, saj smo resen koalicijski partner, za katerega je osnova koalicijska pogodba.

Glede besed prvaka Desusa Karla Erjavca, da Desus verjetno ne bo podprl razrešitve Vebra, pa je Židan dejal: »Desus ne spreminja svojih izjav dnevno ampak vsako uro, tako da težko vem, kakšno je trenutno njegovo stališče. Je pa tudi sam minister Janko Veber danes povedal, da bo vesel, če bo dobil možnost, da poslankam in poslancem Desusa razloži svojo plat zgodbe, saj te možnosti še ni imel.

Premier Miro Cerar je včeraj v DZ poslal predlog za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra in predsednika DZ Milana Brgleza prosil, naj DZ o predlogu odloči v najkrajšem možnem času. Zdaj je na potezi Brglez, da določi datum seje, po nekaterih informacijah naj bi bilo to že prihodnji teden. Tam bo Veber lahko poslancem in poslankam predstavil vse argumente. Židan je še enkrat ponovil, da pa ima Veber popolno podporo stranke in kolegija stranke, kjer so včeraj  sklenili, da predstavljenim argumentom zaupajo.